Nedkylningsförsöken lyckades inte och räddningstjänsten bestämde att silon istället skulle tömmas. Foto: SVT

Inte längre någon risk att silon i Falkenberg exploderar

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med att tömma silon med melass i Falkenberg fortsatte under torsdagen. Explosionsrisken är nu avvärjd och räddningstjänsten avslutar sin insats. Efter ett långdraget arbete med att pumpa ut sockerlösningen lyckades räddningstjänsten i dag öppna en lucka i cisternen.

– Vi har fått till en tryckavlastning av den här cisternen och där med är den akuta faran över för att det kunna ske en sprängning eller att själva cisternen havererar, säger Klaus Heinsvig som är vice chef Räddningstjänsten Väst till SVT Halland.

Saneringsfirma tar över arbetet

I över ett dygn har räddningstjänsten kämpat med att få ut melssen ur byggnaden. I dag avslutar de sitt arbete och lämnar över det fortsatta arbetet med att få ut melssen till företaget som har hand cisternen.

– När temperaturen blir ungefär 60 grader så ska man försöka pumpa ut resterande melass ut cisternen. Det är en saneringsfirma som har tagit det jobbet, säger Klaus Heinsvig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.