Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stor avspärrning runt silo i Falkenberg

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort område vid hamnen i Falkenberg spärrades av på onsdagen, och en radie av 200 meter har utrymts. Detta sedan en silo fått varmgång och riskerar att börja brinna eller explodera.

Enligt Räddningstjänsten är silon lastad med 500 ton melass, som kan reagera med värme.

– Vi har gjort en avspärrning på 600 meters radie och en utrymning av människor på 200 meters radie, säger Peter Karlborg, inre befäl hos räddningstjänsten.

Enheter från räddningstjänsten i Falkenberg, Vessigebro och Halmstad är på plats och det finns viss risk för explosion eller brand.

Ska tömma silon

Strax efter klockan elva insåg Räddningstjänsten att försöken att kyla silon genom att spruta vatten på den inte lyckas. Därför ser man nu över alternativ för att tömma silon istället.

Detta i sin tur innebär att risken ökar, och det kan bli aktuellt att utrymma ett större område än de 200 meters radie som nu är gjort. I så fall kan även bostäder behöva evakueras.

Värmen skenade

Larmet kom strax före klockan sju på onsdagsmorgonen. På plats konstaterades att silon var fylld med melass, vilket används till fodertillverkning. För att få melassen att flyta måste den värmas upp och det är under uppvärmningsprocessen som någonting har hänt så det har blivit för varmt.

– Värmen har skenat. Om cisternen spricker kommer den flytande melassen ut och då bränner du dig om du kommer i kontakt med den, säger Klaus Heinsvig som är vice chef på Räddningstjänsten Väst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer