Foto: SVT

Tömningen fortsätter – temperaturen har gått ner

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten jobbade under onsdagen med tömma silon på melass, men det gick inte som de hade tänkt sig.

– Vi får ut melassen, men det går väldigt långsamt och i den takt som det går nu kommer det ta flera dagar att tömma silon, säger Klaus Heinsvig, vice chef på räddningstjänsten Väst.

Under hela onsdagen och natten till torsdagen har räddningstjänsten varit på plats vid silon och försökt kyla ner den, men inte lyckas. Just nu töms silon på melass.

– Vi har börjat tömma men det går väldigt långsamt. Det går inte som vi har tänkt oss. Vi sitter just nu och klurar på en annan lösning, säger Klaus Heinsvig som är vice chef på räddningstjänsten Väst.

Hur lång tid kan det ta att tömma silon?

– Jag kan inte svara på det. Vi kommer ha personal kvar här hela kvällen, säger Klaus Heinsvig till SVT Nyheter Halland på onsdagseftermiddagen.

Vid 21:30 på onsdagskvällen meddelande räddningstjänsten att arbetet fortfarande pågår med att tömma silon.

– Vi får ut melassen, men det går väldigt långsamt och i den takt som det går nu kommer det ta flera dagar att tömma silon, säger Klaus Heinsvig.

Finns det fortfarande explosionsrisk?

– Det finns det, melassen har fortfarande en hög temperatur så avspärrningarna kvarstår, säger Klaus Heinsvig.

Kan cisternen komma att behöva rivas?

– Risken finns, säger Klaus Heinsvig.

Lägre temperatur

Också på torsdagsmorgonen fortsätter tömningen. Vid klockan sex berättade Peter Karlborg, inre befäl på räddningstjänsten, att ungefär tio man varit på plats under natten.

– Men det är lite lugnare nu. Temperaturen har gått ner, säger han.

I klippet ovan kan du höra Klaus Heinsvig berätta om arbetet med att tömma silon på melass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.