Martin Broberg, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen, vill få bättre koll på hur många lodjur som finns i länet. Han efterlyser därför bilder och observationer från allmänheten. Foto: SVT/TT

Ingen licensjakt på lo tillåts i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer inte att tillåtas någon jakt på lodjur i Halland under vårvintern 2021. Anledningen är att det fortfarande finns för få lodjur.

Enligt länets Viltförvaltningsdelegation så ska minst tre och maximalt fem föryngringar (kullar) finnas innan man tar ställning till eventuell jakt. 

– Vi har dålig koll på hur många lodjur vi har i länet, de är mycket skygga och svåra att spåra. Vid förra årets inventering hittades ingen föryngring alls, säger Martin Broberg, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Halland.

Att Halland numera sällan får bra spårsnö är ett av problemen som gör det i princip omöjligt att spåra djuren och uppskatta antalet individer.

Säger nej till licensjakt

Svenska Rovdjursföreningen skriver i ett öppet brev till landets länsstyrelser att föreningen säger definitivt nej till all licensjakt på lodjur i hela landet. De hänvisar till att lodjuret är en skyddad art enligt EU-lagstiftning – som står över svensk lag.

Föreningen hävdar att licensjakten är en ren troféjakt på en art som minskar och menar att lodjuren behövs för att hålla populationen av dovhjort och rådjur på en rimlig nivå.

– Lodjur kan vålla skada för fårägare och för rennäringen men i övrigt är deras tillslag på tamboskap mycket slumpmässiga. Däremot ses lodjuret som en konkurrent för jägarkåren, säger Martin Broberg på Länsstyrelsen.

Vill ha lodjursobservationer

Länsstyrelsen vill ha in alla observationer som görs av lodjur och gärna bilder på lo från exempelvis åtelkameror. Detta för att samla all kunskap kring vilka individer som finns i länet och deras rörelser.

I klippet nedan berättar Martin Broberg om varför det är viktigt att Länsstyrelsen får in observationer från lodjur.

Viltförvaltningsdelegationen består av representanter för:

• Partierna

• Polisen

• Jakt och viltvård

• Naturvård

• Filuftslivet

• Lantbruket

• Skogsnäringen

• Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.