Georgia Ferris (KD) är ordförande i kultur-, fritids och tekniknämnden på Falkenbergs kommun. Hon är en av de som varit drivande i att gratis p-skiva ska börja användas i centrum. Foto: SVT

Ingen p-skiva i Falkenberg i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Styrande Framtid Falkenberg hade planerat ett försök med att införa gratis parkering med p-skiva i ett centralt parkeringshus i Falkenberg från och med idag, första juli. Men när förslaget kom upp i förra veckans fullmäktige blev det stopp.

Försöket med gratisparkering var tänkt att gälla i tre månader under sommaren. Men Centern, Moderaterna och Sverigedemokraterna grusade de planerna genom att i fullmäktige rösta för att återremittera ärendet för vidare utredning. För ett sådant beslut räcker det att en tredjedel stödjer föslaget, enligt kommunallagen.

Eftersom fullmäktige har uppehåll i juli innebär återremitteringen i praktiken att försöket med gratisparkeringen inte kan klubbas den här sommaren.

– Tyvärr tog oppositionen till ett fulknep. Detta fanns inte ens med på kartan för mig, återremiss är något man tar till för mer komplexa ärenden som detaljplaner där det finns konkreta förslag på justeringar. Här hade alla siffror presenterats, säger Georgia Ferris.

Men Centerns fullmäktigeledamot Per Johansson håller inte med.

– De har presenterat ett dåligt underlag i sista sekunden och det är därför vi återremitterar för att få det ordentligt utrett. Det är ett demokratiskt verktyg vi har och det är inte första gången ett ärende blir återremitterat, säger Per Johansson (C).

Men ni  har väl hela tiden varit negativa till p-skiva?

– Vi tycker att man kan använda de fyra miljonerna som de pratar om att det kommer att kosta till annat, säger Per Johansson.

Funderade på ett extrainsatt möte i fullmäktige

Georgia Ferris (KD) har nu kollat på möjligheten att sätta in ett extra möte i fullmäktige i juli, men den tanken ser hon nu som orimlig.

– Det skulle innebära en extra kostnad på 60 000 kronor och det skulle kosta mer än själva försöket i sig, säger Georgia Ferris.

Även om hon ger upp tankarna på p-skiva i sommar ser hon inget hinder för att systemet så småningom införs permanent.

– Med vår majoritet kommer vi få igenom det. Det blir en del av budgetarbetet, säger Georgia Ferris.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer