Halmstad kommun får inte prövningstillstånd för ärendet gällande sommarhemtjänst under coronapandemin. Foto: Helena Landstedt/TT

Inget prövningstillstånd för hemtjänstdom i högsta instans

Uppdaterad
Publicerad

Halmstad kommun nekas prövningstillstånd i Högsta Förvaltningsdomstolen i ärendet om sommarhemtjänst. Nu måste alltså Halmstads kommun ompröva ärendet gällande den kvinna från kommunen som ansökte om hemtjänst under sin sommarvistelse i Falkenberg.

En Halmstadbo sökte hemtjänst för en sommarstugevistelse i Falkenberg men blev nekad av hemkommunen då det är de som ska bekosta sommarhemtjänsten som de ansåg vara oskälig under coronapandemin.

Kvinnan har fått rätt i alla instanser

Kvinnan överklagade beslutet till förvaltningsrätten som gav henne rätt – hon skulle få hemtjänst under sin sommarstugevistelse. Även i nästa instans, Kammarrätten i Göteborg, fick kvinnan rätt.

Halmstad kommun gav sig inte och försökte driva ärendet ända upp till högsta instans för att få en vägledande dom – men nekas nu prövningstillstånd av Högsta Förvaltningsdomstolen som menar att det inte finns skäl att ge prövningstillstånd.

Det innebär att Kammarrättens dom gäller och att Halmstad kommun nu måste ompröva ärendet.

”Som kommun måste vi minimera risken för geografisk smittspridning”

– Vi som myndighet och enskilda personer har en skyldighet att se till att minimera risken för en geografisk smittspridning, sa Gabriela Arvidson som är myndighetschef på hemvårdsförvaltningen i Halmstad när de sökte om prövningstillstånd i Högsta Förvaltningsdomstolen.

Hör mer om varför Halmstads kommun valde att driva ärendet till högsta instans:

Såhär fungerar förvaltningsrättsdomstolar och prövningstillstånd:

När det gäller ärenden som rör tvister mellan personer och myndigheter är det förvaltningsrätten man vänder sig till för att få saken prövat i domstol.

Första instans är förvaltningsrätten, andra instans är kammarrätten och tredje och högsta heter Högsta Förvaltningsdomstolen.

Högsta Förvaltningsdomstolens domar blir prejudicerande – alltså vägledande i liknande fall i framtiden.

Högsta Förvaltningsdomstolen ska först meddela om ett ärende som överklagats från kammarrätten får prövningstillstånd eller inte. Prövningstillstånd kan ges av två skäl.

Det första skälet är att ett avgörande i målet är viktigt för framtida tolkning i liknande fall.

Det andra skälet är att det finns synnerliga skäl för en prövning, som att det finns grund för resning i målet eller att man i kammarrätten gjort en felaktig bedömning på grund av grovt förbiseende eller grovt misstag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.