Klicka på klippet för att höra Stefan Frankfeldt om att han får stanna i Afghanistan. Foto: SVT

Corona ställer in militären Stefans hemresa från Afghanistan

Publicerad

Försvarsmaktens personal som gör utlandstjänst i Afghanistan och i Mali har fått sina ledighetsresor till Sverige inställda. Stefan Frankfeldt från Halmstad garnison får nu fira påsken på Camp Marmal utanför Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan.

Likt många andra beslut grundar det sig i en minimerad smittspridning av det nya coronaviruset. Stefan påbörjade sin utlandstjänst i Afghanistan i november och under påsken såg han fram emot tio lediga dagar i Sverige där planen var att träffa barnbarnet. Han var själv delaktig i beslutet att svensk militär inte ska skickas hem och tror att de anhöriga hemma förstår situationen.

– Jag har varit militär sedan jag var 17 år, så min fru är van, säger Stefan Frankfeldt som tjänstgör på Militärhögskolan i Halmstad men nu är på utlandstjänst i Afghanistan.

Coronaviruset i Halland

Rådgivare åt afghans militär

I Afghanistan tjänstgör Stefan som rådgivare åt afghansk militär. Nu blir arbetet svårare då all kommunikation måste ske över telefon istället för fysiska möten.

Klicka på klippet för att se videosamtalet med Stefan i Afghanistan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet