”Inte farligt att vara på Getingeskolan”

Uppdaterad
Publicerad

Fastighetsnämnden tänker inte följa föräldrarnas krav på att stänga Getingeskolan. Men ordföranden Carl-Johan Berthilsson medger att problemen borde åtgärdats tidigare.

– Hade miljöförvaltningen lagt ett föreläggande om evakuering av lokalerna hade det varit relevant att inte gå dit. Nu har ju miljöförvaltningen lagt ett föreläggande om att vi ska mäta inomhusluften. Då är min tilltro till deras kompetens att det inte är farligt att vara i lokalerna, säger Carl-Johan Berthilsson (M), ordförande i kommunens fastighetsnämnd.

Som SVT Nyheter Halland berättade på onsdagen är föräldraföreningen på Getingeskolan av en annan åsikt. De tänker hålla barnen hemma från och med måndag om inte kommunen stänger skolan och hittar ersättningslokaler. Detta efter att så många som 30 elever och skolanställda har sökt vård för problem som misstänks ha att göra med inomhusmiljön på skolan.

Hälsoproblemen på Getingeskolan

”Inte gått så långt”

Fastighetsnämnden har det politiska ansvaret för kommunens byggnader i Halmstad. Dess ordförande Carl-Johan Berthilsson är övertygad om att elever och personal kan vara kvar på Getingeskolan i avvaktan på den byggnadstekniska utredningen som ska vara klar senast om 1,5 månad.

Det är en åsikt som han delar med ordföranden för barn- och ungdomsnämnden Tove Bergman (MP).

Samtidigt medger dock Berthilsson att problemen borde ha åtgärdats tidigare. Fastighetsnämnden har också sökt pengar för att förbättra ventilationen. På sikt är planen att bygga en ny skola.

Varför kan det gå så långt att elever får eksem, huvudvärk och andningssvårigheter innan det tillsätts en utredning?

– Det har ju inte gått så långt, utan vi har ju pengar i budgeten för att lösa problemen i det korta perspektiv och bygga en ny skola på längre sikt, svarar Carl-Johan Berthilsson.

Fast det har ju gått så långt att elever har hälsoproblem nu?

– Ja, och det är ju därför miljö och hälsa nu har gjort ett föreläggande om mätning.

Ordföranden blir mållös

Men har inte ni som fastighetsnämnd ansvar för att lokalerna är säkra?

Carl-Johan Berthilsson blir tyst länge efter den frågan innan han säger:

– Jag vet inte vad jag ska svara på den frågan. Vi hyr ju ut lokalerna, så det är klart att de ska fungera.

Men det gör de ju inte.

– Det vet vi när vi får facit från mätningarna. I dag är det, enligt kompetensen från fastighetskontoret och miljöförvaltningen, okej att vistas i lokalerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hälsoproblemen på Getingeskolan

Mer i ämnet