Eric Bergström har levt med social ångest sedan han var nio år. Foto: Sebastian Jern/Upzone Studios

Eric vann kampen mot sin sociala ångest

Uppdaterad
Publicerad

Eric Bergström har kämpat med social ångest sedan barnsben. Han har länge trott att han varit ensam om sina besvär, men när han började prata om det märkte han att så inte var fallet. I dag försöker han hjälpa andra som är i samma situation.

Eric Bergström kommer från Karlskrona. Han föddes dock med tilltalsnamnet Jonathan. Men på grund av sin sociala ångest bytte han ut det senare i livet.

– Jag kände skam över min stamning som liten. Eric var lättare att uttala än Jonathan, berättar han.

Tog kontroll över livet

Den sociala ångesten kom in i hans liv som nioåring. Under en svensklektion skulle Eric prata inför klassen. Han kände hur alla tittade på honom vilket skapade ett obehag. Samtidigt var han rädd för att bli utskrattad på grund av sin stamning.

– Rädslan över vad andra tycker om mig har alltid varit närvarande. Den har haft total kontroll över mitt liv, säger han.

Det här ledde till att Eric allt mer drog sig in i skuggorna. När han blev bjuden på fest vände han i dörren. Han låtsades vara sjuk för att slippa träffa nya människor. Livet blev allt mer begränsat med åren. Som värst var det i tonåren.

– Min komfortzon var snart lika liten som mitt sovrum. Framför tv-spelet trivdes jag för kunde ingen döma mig, säger han.

Telefonsamtal blev droppen

Vändpunkten kom vid 22 års ålder när Eric blev uppringd av en försäljare. Eftersom han kände sådan stor rädsla för vad personen på andra sidan luren skulle tycka om honom kunde han inte neka de erbjudanden som lades fram.

– Jag gick med på att köpa en digitalbox, trots att jag verkligen inte ville ha den. Jag kunde bara inte säga nej, berättar Eric.

Efter samtalet bestämde han sig för att det var dags att ta tjuren vid hornen. Han började utmana sig själv för att överkomma sin rädsla.

”Många använder mobilen som skydd”

Efter mycket slit är Eric i dag nästan helt över sin fobi för sociala sammanhang. Den finns förvisso kvar i bakhuvudet, men han kan hantera den. Genom att åka runt i Sverige och berätta om sitt liv hoppas han på att kunna hjälpa andra människor som befinner sig i samma sitaution.

Tror du social ångest blir vanligare bland folk?

– Jag tror folk pratar om det mer nu än förr. Sen kanske det blir vanligare eftersom man jämför sig så mycket med andra via sociala medier i dag. Många använder ju mobilen som skydd, svarar Eric Bergström.

I klippet delar Eric med sig av sin historia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.