Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Eric Bergström har levt med social ångest sedan han var nio år. Foto: Sebastian Jern/Upzone Studios

Eric vann kampen mot sin sociala ångest

Uppdaterad
Publicerad

Eric Bergström har kämpat med social ångest sedan barnsben. Han har länge trott att han varit ensam om sina besvär, men när han började prata om det märkte han att så inte var fallet. I dag försöker han hjälpa andra som är i samma situation.

Eric Bergström kommer från Karlskrona. Han föddes dock med tilltalsnamnet Jonathan. Men på grund av sin sociala ångest bytte han ut det senare i livet.

– Jag kände skam över min stamning som liten. Eric var lättare att uttala än Jonathan, berättar han.

Tog kontroll över livet

Den sociala ångesten kom in i hans liv som nioåring. Under en svensklektion skulle Eric prata inför klassen. Han kände hur alla tittade på honom vilket skapade ett obehag. Samtidigt var han rädd för att bli utskrattad på grund av sin stamning.

– Rädslan över vad andra tycker om mig har alltid varit närvarande. Den har haft total kontroll över mitt liv, säger han.

Det här ledde till att Eric allt mer drog sig in i skuggorna. När han blev bjuden på fest vände han i dörren. Han låtsades vara sjuk för att slippa träffa nya människor. Livet blev allt mer begränsat med åren. Som värst var det i tonåren.

– Min komfortzon var snart lika liten som mitt sovrum. Framför tv-spelet trivdes jag för kunde ingen döma mig, säger han.

Telefonsamtal blev droppen

Vändpunkten kom vid 22 års ålder när Eric blev uppringd av en försäljare. Eftersom han kände sådan stor rädsla för vad personen på andra sidan luren skulle tycka om honom kunde han inte neka de erbjudanden som lades fram.

– Jag gick med på att köpa en digitalbox, trots att jag verkligen inte ville ha den. Jag kunde bara inte säga nej, berättar Eric.

Efter samtalet bestämde han sig för att det var dags att ta tjuren vid hornen. Han började utmana sig själv för att överkomma sin rädsla.

”Många använder mobilen som skydd”

Efter mycket slit är Eric i dag nästan helt över sin fobi för sociala sammanhang. Den finns förvisso kvar i bakhuvudet, men han kan hantera den. Genom att åka runt i Sverige och berätta om sitt liv hoppas han på att kunna hjälpa andra människor som befinner sig i samma sitaution.

Tror du social ångest blir vanligare bland folk?

– Jag tror folk pratar om det mer nu än förr. Sen kanske det blir vanligare eftersom man jämför sig så mycket med andra via sociala medier i dag. Många använder ju mobilen som skydd, svarar Eric Bergström.

I klippet delar Eric med sig av sin historia.

SVT rapporterade · I vilka sociala sammanhang känner du dig obekväm?

10.26
Hej! Under dagen rapporterar vi om social ångest genom Eric Bergström som delar med sig av sin historia. Har du egna erfarenheter eller tips att dela med dig av? Skriv här!
11.33
Jag har ett arbete med otroligt mycket kund kontakt och arbete med kollegor. Ät utmattad socialt efter arbete m 100% sälj och trevlighet och vill umgås med folk utan mobiler och teknik. Umgås prata skratta utan hjälpmedel av inlägg på sociala medier. Det ger mig äkthet i att umgås med folk. Åker hellre skidor själv i backen å ser om spontana samtal uppstår. Det ger mig mer än Facebook som jag har valt bort.
12.33
Tror de flesta ar haft någon form av socialångest, speciellt i tonåren/skolan t.ex när man ska stå inför klassen och ska redovisa eller läsa högt inför alla.Jag hade ibland jobbigt att åka tunnelbana om det var mycket folk, blev generad och svettig utan att veta varför - troligtvis någonting med hormonerna att göra - när det blev allt för jobbigt steg jag av tåget och väntade in nästa. Viktig lärdom är att våga säga nej till saker som gör att du får ångest / panik - annars blir det bara värre, ta små steg i taget i din takt. De som säger "det är inget farligt" förstår inte din situation. Men ibland så händer det att man klarar av jobbiga situationer - då är det viktigt att försöka "analysera" ta med känslan, varför/hur fixade jag de här galant utan problem - ibland räcker det med lite inre eller yttre distraktion för att avleda de negativ tankegångarna - någonting annat hamnar i fokus.

Lycka till - glöm inte bort att det ok att ha ångest då och då, det är en del av livet som vi alla upplever och hanterar på olika sätt ...

Mvh
Anders
13.01
Blev just 40, och man märker ganska snabbt att det förväntas att man ska vara på ett visst sätt. Känner mer social ångest nu än tidigare. Att vara singel utan vänner är en självvalt livsstil men det är inte riktigt accepterat i samhället kan jag känna.
19.50
Känns alltid obekvämt och skrämmande i sociala sammanhang. Man förväntas prestera mycket framför allt muntligt. Folk verkar tro att det kommer automatiskt. Och när så inte blir fallet är man konstig och ointresserad. Är ett ständigt lidande som aldrig lämnat eller tycks lämna en.
21.43
Tack för att ni delade med er! Den här chatten är nu stängd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer