Eric Bergström tar med SVT Nyheter Halland till en galleria – en plats där människor kan uppleva social ångest. Foto: SVT

Så kan du dämpa din sociala ångest

Uppdaterad
Publicerad

Har du någon gång känt plågsam oro inför vad andra ska tänka om dig? För den som lever med social ångest kan vardagen bli riktigt jobbig. Eric Bergström, som föreläser i ämnet, har nyligen åkt runt i Halland för att dela med sig av tips på hur man kan bekämpa det här.

– Social ångest, eller social fobi som det tidigare hette, är extrem rädsla för att bli granskad av andra eller att andra ska tycka man är konstig, säger Eric Bergström.

Varierar mellan situationer

Ångesten kan visa sig på olika sätt, exempelvis genom skakningar, hjärtrus eller kallsvettningar. Situationerna för när man känner av symptomen varierar från person till person.

– Det kan vara när man ska prata med en främling i en butik, när man kliver på bussen eller när man ska hålla ett föredrag inför klassen, berättar Eric Bergström.

Hur skiljer det sig från blyghet?

Är du blyg känner du endast oro inför en viss situation men går ändå igenom den. Har du ångest kopplar kroppen på fäkta-eller fly-systemet. Det gör det otroligt jobbigt vilket sen leder till att du undviker de där situationerna. Det kan skapa stora problem i livet, svarar Eric Bergström.

Åker runt och föreläser

Det finns inga exakta siffror på hur många som har social ångest i Sverige. Enligt en svensk studie som gjordes för några år sedan lider cirka femton procent av befolkningen av det. Cirka två procent beräknas ha svår social ångest.

– För de flesta kommer social ångest in i livet under tidiga tonåren, säger Eric Bergström.

Han har själv levt med det under större delen av sitt liv. De senaste åren har han dock försökt vända det till något positivt. Bland annat genom att dela sina erfarenheter med andra i form av föreläsningar.

Hittills i år har han föreläst i Kungsbacka och Varberg. Under våren finns planer på att även besöka Halmstad och Falkenberg.

I klippet ovan ger Eric Bergström tips på hur man kan försöka dämpa och få kontroll över sin sociala ångest.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.