Minister för högre utbildning och forskning, Matilda Ernkrantz (S), landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) och kulturminister Amanda Lind (MP) under en pressträff. Alla nya ministrar. Foto: TT

Jennie Nilsson (S) från Hylte ny minister

Publicerad

Stefan Löfven (S) presenterade under måndagen sin nya regering. Ett av de nya namnen är Hyltes tidigare kommunråd Jennie Nilsson (S) som blir ny landsbygdsminister.

Stefan Löfvens (S) nya regeringen innehåller sex nya ministrar, en av dem Jennie Nilsson (S), tidigare kommunråd i Hylte kommun.

Hon blir nu statsråd i näringsdepartementet under nya näringsministern Ibrahim Baylan (S). Hennes titel blir landsbygdsminister.

– Hon är väl rustad för uppdraget med erfarenhet från näringsutskottet och tidigare som kommunråd i en landsbygdskommun, säger Stefan Löfven vid en presskonferens på måndagen.

Valkrets Hallands län

Jennie Nilsson (S) har varit riksdagsledamot sedan 2016 och har Halland som valkrets. Hon satt som ordförande i näringsutskottet förra mandatperioden och har suttit som ledamot i krigsdelegationen sedan 2014.

Hon är född och uppvuxen i Brännögård i Hylte kommun, men bor i dag i Frösakull, Halmstad.

I klippet ovan berättar Jennie Nilsson (S) hur hon ser på uppdraget.

SVT rapporterade · Stefan Löfven (S) presenterar den nya regeringen

Välkomna till SVT:s direktrapportering kring den nya regeringen. Här är dagens hållpunkter:
 
Stefan Löfven (S) har idag hållit regeringsförklaring samt presenterat sin regering som består av några nya men huvudsakligen tidigare ministrar.
Detta följdes av en särskild konselj på Kungliga slottet med kungen och kronprinsessan, talmannen och den nya regeringen på plats.
  Sex ministrar lämnar - här är de sex nya:
  • Hans Dahlgren (S) – EU-minister
  • Matilda Ernkrans (S) – minister för högre utbildning och forskning
  • Amanda Lind (MP) – kulturminister
  • Åsa Lindhagen (MP) – jämställdhetsminister
  • Anders Ygeman (S) – energi- och digitaliseringsminister
  • Jennie Nilsson (S) – landsbygdsminister
  10.05
  Klockan 11 läser Stefan Löfven sin regeringsförklaring och presenterar sin regering. Här är några av ministernamnen det spekuleras om :

  Hetaste namnen till Stefan Löfvens nya regering

  SVT NyheterStefan Löfven är vald till ny statsminister. I dag klockan 11 avslöjas vilka som blir ministrar i den nya regeringen. Vilka är de hetaste namnen? Vi frågade tre experter.

   

  10.37
  Förträngt alla politiska turer under hösten och vintern? Här kommer en sammanfattning: 

  Den politiska hösten på två minuter

  SVT NyheterFrån att vara helt låst har nu regeringsfrågan lösts, mer än fyra månader efter valet. Stefan Löfven (S) valdes till statsminister efter en kaotisk höst i svensk politik.
  10.39
  I förra veckan sade förre socialdemokratiske partisekreteraren och kommunalrådet i Norrköping Lars Stjernkvist till TT att en total omgörning av regeringen inte är trolig.
  - Stefan Löfven använder sig inte av någon större dramatik när har gör förändringar, sade han.
   
  10.42
  Nu börjar det dra ihop sig här i riksdagshuset. Om en liten stund kommer riksdagens ledamöter att börja ramla in för att höra Stefan Löfven presentera sin nya regering.

  Jag är på plats för att referera regeringsförklaringen.
  10.46
  För bara en liten stund sedan anlände statsministern till riksdagen. Detta efter en liten (med betoning på liten) promenad från statsministerbostaden Sagerska palatset och över till just riksdagen.
  10.49
  Enligt SVT:s inrikespolitiske reporter Love Benigh kommer Löfven att inleda med regeringsförklaringen och först därefter läsa upp namnen på ministrarna i den nya regeringen.
  10.53
  Det nya är att regeringsförklaringen nu ska innehålla även vad Centerpartiet och Liberalerna vill. Trots att de inte ingår i regeringen har de har fått igenom mycket av sin politik i den överenskommelse som är sluten mellan S, MP, C och L. Samtidigt måste Löfven markera vad som är socialdemokratisk politik i allt detta.
   
  10.53
  Såhär såg det ut när en leende Stefan Löfven klev över till riksdagen för en liten stund sedan. Många anser nog att han har anledning att le en dag som denna, han har ju lyckats med två av sina huvudmål i det politiska spelet inför valet: behålla regeringsmakten och bryta blockpolitiken genom att splittra Alliansen.
  Såhär såg det ut när en leende Stefan Löfven klev över till riksdagen för en liten stund sedan. Många anser nog att han har anledning att le en dag som denna, han har ju lyckats med två av sina huvudmål i det politiska spelet inför valet: behålla regeringsmakten och bryta blockpolitiken genom att splittra Alliansen.
  10.54
  Ena välkända riksdagsledamoten efter den andra tar nu plats här i riksdagens kammar. Centerledaren Annie Lööf nu på plats.

  Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

  Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

  Så arbetar vi

  SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer