Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Både Johan Graper och Jenny Axelsson (C) är eniga om att det borde vara lättare att få lägga solceller på taket. Johan tycker dock det borde gått snabbare och ifrågasätter kommunen. Foto: Anton Johansson/SVT

Johan vill lägga solceller på sitt villatak – detaljplan sätter stopp

Publicerad

Johan Graper i Halmstad har ett rött tak på sin relativt nya villa, anledningen till att det är rött är för att det framgår av bostadsområdets detaljplan som klubbades så sent som 2015. Att ändra färgen genom att sätta upp solceller är inte tillåtet.

– Jag blir mållös, säger Johan Graper.

Johans exempel, som även Hallandsposten tidigare har berättat om, är inte det enda fallet i Halmstads kommun. Flera detaljplaner nämner takpannornas kulör vilket sätter stopp för solpaneler. Ett förslag om att lätta upp reglerna är på gång men tills dess får intressenter sitta lugnt i båten.

– Vi inser att elpriserna verkligen sticker iväg, därför behöver vi göra det enklare för många fler, säger Jenny Axelsson (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden som nyligen lämnat i uppdrag till berörda förvaltningar att se över hur problemet ska åtgärdas.

I klippet kritiserar Johan Graper kommunens detaljplaner och Jenny Axelsson (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, svarar på kritiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer