Foto: SVT

Jörgen Warborn (M) om Lööfs besked: ”Ingen rolig dag för Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen gav Annie Lööf beskedet att Centerpartiets partiledning vill släppa fram Stefan Löfven som statsminister.
– Det är ingen rolig dag för Sverige, säger den halländska riksdagsledamoten Jörgen Warborn (M).

Moderaten Jörgen Warborn har ingen förståelse för Annie Lööfs vilja att släppa fram Stefan Löfven.

– Det är problematisk vi kämpade sida vid sida i valrörelsen för att vi skulle byta ut den här regeringen, säger Jörgen Warborn (M).

Kommer det som en överraskning?

Både ja och nej. Den här veckan har jag väl förstått att de har närmat sig den tanken, säger Jörgen Warborn.

”Borgerliga partier behöver samarbeta”

Men att det här skulle vara slutet för blockpolitiken som den ser ut idag vill han inte skriva under på.

– Det tror jag är alldeles för tidigt att säga och det hoppas jag verkligen inte. Man ska vara noga med säga att beslutet inte är slutgiltigt och Liberalerna har inte meddelat sitt heller, säger Jörgen Warborn och fortsätter:

–Jag tror att borgerliga partier behöver samarbeta med varandra för att föra Sverige i en annan riktning.

Enligt SVT Nyheters inrikespolitiska kommentator, Mats Knutson, tjänar Centerpartiet mest på den uppgörelse som är på gång mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna. Men Jörgen Warborn har ändå svårt att se varför de väljer Stefan Löfven som statsminister framför Ulf Kristersson.

– Vi hade en reformagenda tillsammans i alliansen och jag tycker det vore bättre att genomföra den politiken. Jag tror det är många väljare som är rätt så förvånade. De trodde att de röstade på ett alliansparti men det visade sig vara ett stödparti till vänsterpartierna, säger Jörgen Warborn.

Enligt Annie Lööf är det här ett sätt att helt hålla Sverigedemokraterna borta från inflytande?

Det säger ytterlighetspartierna och matematiskt måste de nu ha stöd av Vänsterpartiet. Även Ulf Kristersson sa att det inte skulle ske något samarbete med Sverigedemokraterna. Jag tycker det är märkligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer