”Det fanns en divan i rummet och jag kände: Vem ligger här!?” säger Tobias Persson om att lämna prov för IVF-behandling. Foto: SVT

Komikern på turné – skämtar om kampen att få barn

Uppdaterad
Publicerad

I fyra års tid kämpade den halländske komikern och hans fru med att få barn. Nu besöker han Halland i turnén ”Man på prov”.

Tobias Persson är uppvuxen i Falkenberg och gick på gymnasiet i Halmstad. Sedan 2001 har han hållit på med stand-up och har synts i flera tv-shower och reklamfilmer. I februari inleddes humorföreställningen ”Man på prov”. Den handlar om hans och hans frus kamp med att få barn.

– Vi använde oss av provrör och försökte adoptera. Sen så kidnappning, men det är kanske inte så försvarbart. Vi försökte i fyra år och man blev nästan stammis på kliniken, säger komikern Tobias Persson.

Svärmor följde med på spermaprov

Att berätta för allmänheten var i början inget alternativ för komikern. En gång följde till och med hans svärmor med när han skulle lämna prov.

– Hon visste inte att vi höll på med IVF och ville gärna träffa läkarna eftersom hon tyckte att de är så trevliga. Så hon följde med in i väntrummet. Hon visste inte vad jag skulle göra, men det gjorde ju jag. Så det var inte så skoj med hennes närvaro. Det var ingen bra laddning, säger han.

Hör andra som försöker få barn av sig till dig?

– Efter den mediala uppståndelsen vill flera berätta om sina historier. Så jag har gjort något bra och tagit hål på en tabu-ballong. Satt ljus på något mörkt. Det är mindre läskigt även för mig att prata om det nu.

I klippet ovan hör du Tobias Persson berätta om hur det är att ställa sig i ett rum och lämna prov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.