Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kläderna är en stor miljöbov – ändå återvinns nästan inga textilier i världen. Foto: SVT

Klädernas klimatpåverkan – därför är det så svårt att återvinna

Uppdaterad
Publicerad

Hur mycket textilier köper och slänger vi varje år och varför kan man inte återvinna kläder på ett bra och effektivt sätt? SVT reder ut frågorna kring kläderna och dess klimatpåverkan.

Textilindustrin släpper ut mer växthusgaser än flyget och sjöfarten tillsammans. Samtidigt återvinns en försvinnande liten del av världens alla textilier – i stället slängs de på sopberg eller bränns upp.

Klimatpåverkan kan halveras

En genomsnittsvensk bär ett plagg sju gånger – om den personen i stället hade haft plagget på sig 14 gånger hade klimatpåverkan halverats. Men helst ska ett plagg användas långt fler gånger än så innan det slängs eller återvinns.

Men förutom i produktionen och transporten så påverkar kläderna miljön varje gång de tvättas om de innehåller plaster.

Vår reporter förklarar textiliernas klimatpåverkan i klippet ovan.

SVT rapporterade · Vad gör du med dina gamla kläder?

Idag fortsätter vi på temat med klädåtervinning! Vad gör du med dina gamla kläder? Dela med dig här!
08.06
I dag rapporterar vi om hur klädindustrin påverkar klimatet och svårigheterna med att återvinna textilier. Vad gör du med dina gamla kläder? Dela med dig här!
08.11
Jag brukar skänka det som är helt och fräscht, till second hands. Kanske att någon behövande i u-länderna kan ha nytta av dem.
08.19
Jag ger kläderna till klädinsamling men det blir inte så mycket eftersom jag köper det mesta på second hand.
08.19
Jag föredrar organisationer som delar ut kläder gratis till behövande, istället för de som tar betalt för det som de fått gratis.
08.22
Köper sådant som inte är beroende av modets växlingar. Använder dem tills de är slut eller har dem kvar. Har tex en svart kavaj som jag köpte år 2000 inte dagligen men nära på under vintern...
08.24
Frågade Myrorna respektive Stadsmissionen om de säljer och/eller säljer de kläder jag lämnar in. Myrorna sa 'säljer' så nu lämnar jag till Stadsmissionen. Har försökt lämna direkt till ett härbärge en gång men de ville inte ta emot?!
08.31
Jag har en påse på golvet i garderoben. När jag lessnar på ett plagg lägger jag det i påsen och när den är full lämnar jag in den på Stadsmissionen. Två regler finns dock: kläderna ska vara rena, och jag får inte gräva i påsen, har något väl hamnat där får det inte lyftas ur igen!
Trasiga kläder slängs, tyvärr verkar det inte gå att återvinna?
09.46
Använder tills de är helt slut. Stora textilier (påslakan t.ex. ) kan man göra mattrasor av. Annat kan bli puts/städtrasor. Tyvärr finns ingen återvinning av textilier så övrigt blir fjärrvärme.
09.47
Använder dem så länge att de är helt utslitna. Sedan återvinningsstationen.

Här kommer faktan ifrån:

Visa

– A New Textiles Economy: Redesigning Fashions Future – Ellen McArthur Foundation

– Mistra Future Fashion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer