Det nya hotellet kommer ha sexton våningar och en skybar på toppen. Foto: White arkitekter

Klart: De bygger hotell med bastu och skybar

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen blev det klart vilka som ska bygga det nya hotellet vid Österskans i Halmstad. Nu byggs ett 16 våningar högt hotell med saluhall och bastu vid Nissans kant.

De som har lämnat förslag till kommunens tävling har bestått av en arkitekt, en byggherre och en hotellaktör. Vinnarna blev White arkitekter som tillsammans med Serneke, Fem Hjärtan och Winn Hotel Group som

Hans Forsmark, arkitekt. Jonas Håkansson, regionschef Serneke. Peter Jacobsson, Tre hjärtan fastigheter. Foto: Anton Berglund

– Först har vi en restaurang sen kommer vi till en saluhall som ligger i hörnet mot torget och Stadsteatern. Sen reser sig hotellet sexton våningar. Högst upp på toppet finns en skybar och där kommer man att kunna se ut över havet, säger Hans Forsmark, ansvarig arkitekt.

”Spännande byggnad”

– Det är en spännande byggnad som vi tycker passar bra i stadsbilden. En stad av Halmstads karaktär som är en växande stad behöver ha olika blickfång. Vi har ett väldigt omtyckt bibliotek och det här förslaget matchar det väl och blir ett blickfång, säger Jenny Axelsson (C), ordförande för kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott och kommunens jury. 

Byggnaden, som kommer vara 54 meter hög, beräknas stå klart 2025 men innan dess ska mycket hända. Först ska detaljplanen bli klar och sedan ska bygglov sökas. Jenny Axelsson (C) är glad över förändringen.

– Österskans är en plats där väldigt många människor rör sig i dag. Den känns inte alls spännande och inte särskilt trygg och härlig. Det är ingen plats som man stannar vid, säger hon.

”Kommer påverka området”

– När byggnationen sätter igång kommer det här att vara en byggarbetsplats med allt vad det innebär. Kommunen kommer att hitta så smidiga lösningar som möjligt. Men det är klart det kommer att påverka det här området när det ska byggas en stor fastighet, säger Jenny Axelsson (C).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Halmstad

Mer i ämnet
Mer Halland
Mer Nyheter