Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Politikerna är tröga och levererar inte den politik som näringslivet önskar.” Hör Svante Axelsson, nationell samordnare på Fossilfritt Sverige. Foto: SVT

Klimatsamordnaren: ”Politiker är proppen i systemet – inte näringslivet”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en EU-dom försvann skattebefrielsen på biogas förra året och regeringen tog beslutet att minska reduktionsplikten till 6 procent vid årsskiftet.

Det gör att transportsektorn går bakåt i miljöarbetet, menar klimatsamordnaren.

– Det kommer öka utsläppen i Sverige med sex till åtta procent, säger Svante Axelsson på Fossilfritt Sverige.

Jämfört med 2010 ska koldioxidutsläppen från transporter ha minskat med 70 procent fram till 2030. Det är politiker i riksdagen överens om.

Men enligt Svante Axelsson, nationell samordnare på Fossilfritt Sverige, en del av regeringskansliet som ska vara bryggan mellan näringsliv och regering, är det ett mål som blir svårt att nå. Även EU-målet som är lägre tror han kan bli svårt att leva upp till.

– Då kan det bli böter. Onödiga pengar att skicka ut ur landet, säger Svante Axelsson.

SVT nyheter har efterfrågat en kommentar från regeringens infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) som avböjt att medverka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.