Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna Billmayer, klimatanpassningsstrateg, menar att man tagit höjd för framtida översvämningar i Getinge – men risker kvarstår. I klippet hör du mer. Foto: Marcus Alakangas/SVT

Klimatstrategen om byggplaner i Getinge: ”Möjlighet att göra åtgärder”

Uppdaterad
Publicerad

Nödvändiga åtgärder tas för att undvika framtida översvämningskatastrofer i Getinge, menar Halmstads kommun. Dammar ska kompensera för det ökade vattenflödet som kommer med fler hårdgjorda ytor.

– Enligt experterna är det tillräckligt, säger Hanna Billmayer, kommunens klimatanpassningsstrateg.

Enligt kommunen har man lärt sig en hel del sedan Suseån svämmade över i Getinge 2014. När nu samhället och ortens industriområde växer finns vattenflödet med i beräkningarna.

– När vi gör detaljplaner måste vi ta höjd för hårdgjorda ytor och regnet som i normala fall tas om hand i den befintliga marken, säger Hanna Billmayer.

Oro för nya översvämningar

I Getinge samhällsförening finns oro för att kommunen bygger in nya bidrag till översvämningar när det planeras för ännu mer industri och bebyggelse vid Rävingebäcken – att den damm som ska ta hand om det ökade vattenflödet inte har tillräcklig kapacitet.

Starta klippet för att se Hanna Billmayers svar och hur kommunen ser på risker för framtida översvämningar i Getinge.

Missa inget om klimatet – prenumerera på SVT:s nyhetsbrev!

Detta är en del av SVT Nyheters upptrappade klimatbevakning under hösten. Vi har tittat på kommunernas beredskap för framtida översvämningar som följer i klimatförändringarnas spår. Vi har även följt upp tidigare stora översvämningar runt om i landet för att se vilka åtgärder som genomförts sedan dess för att undvika att samma saker händer igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatkrisen

Mer i ämnet