Jessica Hård-Svensson som är regionchef på företaget Helsa försvarar neddragningen av läkare. Foto: SVT

Knäreds vårdcentral är inte lönsam

Uppdaterad
Publicerad

Vårdcentralen i Knäred, har dragit in läkarbemanningen till två dagar i veckan. Ett chockbesked för de äldre i bygden som är skrivna där. Företaget meddelar att de inte ser det som lönsamt att ha läkare Knäred flera dagar än så.

Sedan en tid tillbaks har Helsa, som driver vårdcentralen, bestämt att stänga helt fredagar. Efter sista helgen i augusti stod det klart att även läkarbemanningen dras in och bara kommer vara på vårdcentralen två dagar i veckan. Enligt regionchefen är det inte lönsamt med mer tid än så.

– Nej, det är inte tillräckligt lönsamt, säger Jessica Hård-Svensson som är regionchef på Helsa.

Knäreds vårdcentral har 1852 personer inskrivna från Knäred och närområdet. Hur många människor behövs, enligt er, för att få lönsamhet?

– För en vårdcentral behövs en bra bit över 2 000 personer inskrivna, svarar Hård-Svensson.

Har ni inte ett samhällsansvar då ni tar på er driften av en vårdcentral?

– Vi har ett ansvar, därför hänvisar vi våra kunder till Glänninge i Laholm där de kan träffa läkare alla dagar i veckan, säger Jessica Hård-Svensson, regionchef Helsa.

”Vi ska granska deras åtagande”

Tommy Rydfeldt (L) är ordförande i driftnämnden närsjukvård med ansvarar för vårdcentralerna i Halland.

Han är inte nöjd med utvecklingen i Knäred.

– Vi ska granska deras åtagande och se om de får bedriva vård. Jag är skeptiskt till att de uppfyller de krav vi ställer i upphandlingen, säger han.

Så vad kommer att hända?

– Om vi bedömer att de inte levererar den vård vi kräver får de åtgärda det alternativt får ett annat bolag ta över eller så tar Region Halland över driften av vårdcentralen, säger Tommy Rydfeldt (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.