Vårdcentralen i Knäred drar ner på läkarbemanningen. Foto: SVT

Ortsborna ledsna och oroade

Uppdaterad
Publicerad

En grupp med oroade Knäredsbor samlades utanför Knäreds vårdcentral när SVT Nyheter Halland anlände. De är alla frustrerade över att servicen på glesbygden försvinner allt mer.

Aina Rubensson är över 80 år, går med rullator och ser dåligt. För henne tar det en hel dag att åka till Laholm för att träffa en läkare.

– Jag tycker inte alls om det. Jag är i den åldern att jag behöver träffa en läkare ganska ofta för jag har varit sjuk. Det känns otryggt, säger Aina Rubensson.

Vårdcentralen hon står utanför är nedsläckt och stängd. Företaget Helsa har bestämt att det ska vara stängt på fredagar. Sedan början av året är även apoteket nedlagt i Knäred. Att bemanningen av läkare nu dras ner till två dagar i veckan ser de boende som ett dråpslag.

– Det gör ju att färre kommer skriva sig här. Tillslut finns här ju inget underlag att driva vårdcentral längre, säger Rolf Åkesson som är ordförande för hembygdsföreningen.

Nästan 2 000 listade

Även de som bor i Hishult skriver sig på vårdcentralen i Knäred. Totalt står 1852 personer listade där.

– Vi drabbas precis lika hårt och är precis lika frustrerade över att det här läggs ner eller dras in, säger Göras Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.