Sammanlagt 11.003 personer kallas till mönstring. Soldaterna i bild har ingeting med händelsen att göra. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kom inte till mönstringen – döms nu i domstol

Publicerad

Extrem trötthet och dåliga tågförbindelser hjälper inte som skäl för att skippa mönstringen. En 19-årig Kungsbackabo döms nu till böter för brott mot totalförsvarsplikten.

19-åringen skulle ha inställt sig till mönstring för militärtjänstgöring i  maj förra året. Men han kom aldrig och nu har han fått stå till svars vid en rättegång i Varbergs tingsrätt.

Mannen menar själv att han gjort vad han kunnat för att uppfylla sina plikter.

Extrem trötthet

Han lider av sjukdomsrelaterad extrem trötthet och skickade i efterhand in ett läkarintyg. Men det kom inte in till Rekryteringsmyndigheten förrän nästan två månader efter att han skulle ha inställt sig till mönstringen.

Det beror, enligt 19-åringen, inte på honom, utan på sjukhusets långsamma hantering.

Dåliga tågförbindelser

När han förstod att han inte skulle hinna få sitt läkarintyg i tid ska han också ha gjort ett försök att ta tåget till mönstringen. Men för att han skulle vara framme i tid på morgonen hade han behövt åka vid midnatt från Kungsbacka och sedan vänta i fyra timmar på stationen i Halmstad mitt i natten för att sedan åka vidare.

Då valde han istället att stanna hemma.

Men inget av dessa skälen biter på domstolen som dömer 19-åringen till 500 kronor i böter för brott mot lagen om totalförsvarsplikten.

Minst 24 personer i Sverige har dömts för att ha uteblivit från mönstringen sedan värnplikten återinfördes, enligt en kartläggning som nyhetsbyrån TT har gjort.

Så många har dömts – det här gäller vid mönstring

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer