Se klippet där Helena Jonason och Therese Åberg resonerar mer kring personalens arbetsmiljö. Foto: SVT/Ida Röök Svalander

Kommunal om hälsosamma scheman

Publicerad

När Kungsbacka kommun skulle införa hälsosamma och hållbara scheman ville fackförbundet Kommunal förhandla om just arbetstiden för nattarna. Men de mötte ett svalt intresse från arbetsgivarens sida. Nu bekräftar de bilden av kritiken som undersköterskan ”Anna” återger.

När den nya arbetstiden för nattpersonalen skulle införas i Kungsbacka, alltså att man gick ner från tio timmar per natt till nio timmar per natt förhandlade facket med kommunen, men parterna förklarade sig oeniga.

– Intresset från arbetsgivaren var svalt, säger Helena Jonason, ordförande i Kommunal i Kungsbacka.

Therese Åberg, huvudskyddsombud för hemtjänsten, ser att arbetsmiljön för medlemmarna är dålig.

– Det är väldigt tråkigt att höra att personal mår så dåligt på sin arbetsplats. Självklart har det med schemaläggningen att göra men också med arbetsmiljön i stort.

Varför tror ni att ”Anna” har valt att vara anonym?

– Jag har hört det förut, att anställda inte vågar säga vad de tycker. De är rädda för repressalier, och håller därför tyst om sin situation. Det är oerhört tråkigt att det ska behöva vara så, säger Therese.

Vad gör ni för att hjälpa era medlemmar?

– Vi behöver deras information och deras input för att kunna hjälpa dem på bästa sätt. Så vi hoppas att de som upplever att arbetsmiljön brister vänder sig till oss, säger Helena.

Se klippet ovan där Helena Jonason och Therese Åberg resonerar mer kring personalens arbetsmiljö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.