I klippet förklarar Anna mer kring sin situation, som hon beskriver som ohållbar. Foto: SVT/Godfred Epitime

Undersköterska om hälsosam schemaläggning

Uppdaterad
Publicerad

SVT Halland har tidigare rapporterat om kritiken mot så kallade hälsosamma och hållbara scheman inom vård och omsorg. I Kungsbacka har man delvis jobbat med sådana de senaste åren, nu vittnar undersköterskan ”Anna” om att situationen är ohållbar för de anställda. Deras kortade nattpass leder till att de måste jobba fler pass och att återhämtningen blir, enligt henne, obefintlig.

”Anna” jobbar natt som undersköterska i Kungsbacka kommun, hon vill vara anonym eftersom hon är rädd för att förlora sitt jobb om hon skulle framträda med namn och bild.

– Det här är en oerhört känslig fråga. Vi är många som är rädda för att uttala oss öppet, vi är rädda för repressalier, säger hon.

För ett par år sedan införde Kungsbacka kommun så kallade hälsosamma och hållbara scheman för anställda inom vård och omsorg. En följd blev att man kortade nattpassen och att man som anställd då fick jobba fler pass, med fler dygnsomställningar.

– Jag har inget privatliv längre, jag orkar inte vara social med varken familj eller vänner. Jag älskar mitt jobb och trivs med det, men de här arbetstiderna gör att jag mår mycket dåligt.

Är det fler i personalen som känner så här?

– Alla, alla gör det.

Anna hoppas nu att Kungsbacka kommun ”tar sitt förnuft till fånga” och återställer deras schema till så som det var förut.

– Vi orkar inte mer nu. Det här går bara inte, säger Anna.

I klippet ovan förklarar Anna mer kring sin situation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.