• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Snöveltorp, Öbonäs, Kårtorp och omkringliggande områden i Norrköpings kommun. Det brinner i en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling som följd. Alla i områdena uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: TT

Kommunchefen: ”Han är ytterst ansvarig”

Publicerad

Under fredagen kom beskedet att verksamhetschefen för Laholms kultur- och utvecklingsnämnd lämnar sin tjänst med omedelbar verkan.
– Vi har kommit överens om att gå skilda vägar, säger Laholms kommunchef Peter Andreasson.

Ulf Mattsson, verksamhetschef för Laholms kultur- och utvecklingsnämnd, lämnar sin tjänst efter att sommarens beachvolleyturnering i Mellbystrand blev åtta gånger dyrare än det var tänkt. Turneringen slutade på drygt 2 miljoner kronor istället för 210.000 – en nota som Laholms skattebetalare fått betala. 

Ulf Mattsson har tidigare kritiserats för att ha spenderat mer pengar än vad budgeten tillåtit men Laholms kommunchef Peter Andreasson säger att det är volleybollturneringen som lett fram till fredagens besked.

– Det är den här sista biten det handlar om, att man inte haft avtal och att nämnden inte har varit informerade om omfattningen. Det har inte varit några politiska beslut genomförda, säger Peter Andreasson. 

Bär han ensam ansvar för miljonnotan?

– Han är ytterst ansvarig för verksamheten. Har man ett övergripande ansvar så har man ansvarat att ha koll på sina kostnader, säger Peter Andreasson men säger också att han kommer att fortsätta utreda händelsen för att se om fler personer bär ansvar.

Inga avtal upprättade

Det var Laholms tidning som begärde ut samtliga bokförda transaktioner för beachvolleyturneringen i Mellbystrand och kunde konstatera att turneringen blev åtta gånger dyrare än tänkt. 

Tidigare har ansvariga politiker och tjänstemän beskrivit turneringen som en ”succé”. 

– Själva evenemanget har varit väl genomfört men det har inte varit beslutat av förtroendevalda och inga avtal har upprättats, säger Peter Andreasson.

Hur kunde det bli så dyrt?

– Det är kopiöst många faktorer. Det var storm under tiden och saker blåste sönder. Men eftersom det inte fanns något avtal bakom kan jag inte utreda exakt vad som gått snett, säger Peter Andreasson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer