Foto: SVT

Svårt att fixa tillräckligt med parkeringsplatser inför Tall ships races

Uppdaterad
Publicerad

En av utmaningarna med Tall ships races är det begränsade antal parkeringar som finns i Halmstad. Medan arrangörerna hoppas på fler besökare än senast så finns det idag färre parkeringsplatser i Halmstad än för sex år sedan.

På fredag startar Tall ships races i Halmstad. Arrangörerna räknar med upp mot 400.000 besökare, och en av utmaningarna är att lösa tillräckligt med många parkeringsplatser.

– I Halmstad har vi 8.000 parkeringar, och utöver det har vi 3.000 tillfälliga. Det är den stora utmaningen för oss, säger Bengt Kenneryd som är parkeringsansvarig.

Tall Ships Races

Färre parkeringsplatser än 2011

2011 lockade evenemanget cirka 300.000 besökare. I årets upplaga av segelfesten hoppas arrangörerna att ännu fler ska komma till kajen i Halmstad. Samtidigt finns det färre parkeringsplatser än vad det fanns 2011.

– Då fanns det väldigt många parkeringsplatser på ytor som idag är bebyggda utav lager, som används av företag i hamnområdet, säger Bengt Kenneryd.

Uppskattningsvis har man i år cirka 2.000 färre parkeringar än vad man hade 2011.

Läs mer: Här kan du parkera under helgen

Tillfälliga parkeringsplatser under eventet

För att råda bot på bristen har Halmstads kommun valt att ordna tillfälliga platser runt om i staden.

– Vi har tagit fram extra parkeringsytor på de grönytor som finns i anslutning till evenemangsområdet och även industritomter.

En av de tomma ytor som under evenemanget kommer bli tillfälliga parkeringsplatser ligger på Hagön. Där beräknas det få plats med drygt 2000 bilar.

Totalt kommer det bli 3.000 tillfälliga parkeringsplatser. Förutom vid Hagön kommer det även finnas platser vid Kattegattgymnasiet och järnverket.

”Välj andra färdsätt”

Men trots detta är parkeringsplatserna starkt begränsade och från kommunens sida uppmuntrar man besökare att välja andra färdmedel än bil.

– Välj andra färdsätt. Gå, cykla, åk kollektivt, åk moped. Men ta inte bilen.

Finns det någon risk att det blir problem?

– Vi har kalkylerat med att det kan bli risk, men förhoppningsvis har vi räknat för högt.

Vad finns det för risker?

– Att det blir fulla platser och att besökarna har svårt att hitta parkering nära evenemangsområdet och därmed blir det missnöjda besökare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tall Ships Races

Mer i ämnet