Foto: SVT

Kommunen om gränslösa bilstranden: ”Överdrivet att kalla det kaos”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen förbjöds att främja bilparkering på stranden. Istället har hela stranden öppnats för biltrafik.

– Vi måste följa domen, säger tf kommunchef Erland Björkman.

Domen i mark- och miljödomstolen slår fast att bilparkering på stranden är miljöfarlig verksamhet och att Laholms kommun inte får fortsätta att främja bilparkering och fordonstrafik på stranden vid Laholmsbukten.

Kommunen tolkar det som att allt som kan föra tankarna till att området är en parkeringsplats – inklusive de betongsuggor som tidigare fungerat som gränser mellan parkeringszoner och bilfria zoner – måste plockas bort.

– Vi måste följa domen, säger tf kommunchef Erland Björkman.

Kommunen ansvarar

Kommunen äger inte stranden, men har i överenskommelse med privata markägare ansvaret för skötsel och underhåll och är i domen också utpekad som ansvarig för verksamheten.

Men enligt domen kan kommunen inte heller stänga av nedfarterna eftersom de ska användas för räddningstjänst.

Ska utvärdera efter sommaren

Efter sommaren ska kommunen ha ett möte med markägarna för att utvärdera och planera framtiden.

– Vi ska analysera vidare inför nästa säsong, säger Erland Björkman.

Ett alternativ som diskuteras är att markägarna sätter upp egna avgränsningar eftersom de enligt domen inte är förbjudna att göra det. Även en advokatfirma är anlitad för att komma med förslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.