Kommunen vill bland annat hjälpa lokala restauranger att köra hem maten till deras kunder. Foto: TT

Kommunen stöttar ekonomiskt utsatta företag

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset slår hårt ekonomiskt mot många företag inom näringslivet runt om i landet. För att de företag som är extra utsatta inte ska försvinna helt från Laholm går nu kommunen och flera lokala företag in och stöttar dem.

Efter samtal med flera olika lokala företag har kommunens näringslivsenhet tagit fram förslag på åtgärder som kan ge stöd åt företagen.

– Vi från kommunen kommer att dela ut presentkort till våra anställda, likt de man ger som en julklapp. Exakt hur mycket presentkortet kommer vara på är oklart, men någonstans runt 100 till 150 kronor. Presentkortet kommer enbart gå att använda hos lokala företag, säger Peter Severin Larsson, näringslivschef på Laholms kommun.

Coronaviruset i Halland

Hemkörning av lokalproducerat

En annan åtgärd som föreslås är att erbjuda köp av varor från lokala restauranger och caféer med hemkörning. Kommunen bidrar med tre fordon och ett lokalt företag med ytterligare ett. Det anställs även en koordinator för att samordna utkörningarna.

Företagen ska få chans att fokusera på intäkter

Kommunen kommer även se över möjligheten att skjuta upp företagens betalning av kommunala fakturor och kostnaden för myndigheternas tillsyn om möjligt.

– Minskar man på avgifterna kan företagen fokusera på att hämta in intäkter. Det innebär kanske att de kan överleva tills folk börjar komma ut igen, säger Peter Severin Larsson.

Varför är det viktigt att stötta företagen?

– Det värsta som kan hända är att företagarna och deras anställda hamnar i arbetslöshet och att utbudet och vår stad ska dö ut. Allt hänger ihop. Kraschar företagen nu så kommer det bli en kostnad för kommunen sen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet