Inga bygglov krävs för att bygga om skidbackarna på Hallandsås till äventyrspark med bland annat zipline. Det håller kommunens samhällsbyggnadschef Charlotta Hansson fast vid efter grannarnas kritik. Foto: Laholms kommun/ SVT

Kommunen: ”Ziplinebanan kräver inget tillstånd”

Uppdaterad
Publicerad

Hur kunde vintersportanläggningen omvandlas till en äventyrspark utan att det krävts varken bygglov eller ny detaljplan? Det undrar flera grannar. Det här är anledningen, enligt kommunen.

Innan ägarna till Kungsbyggets äventyrspark satte sina planer i verket för fem år sedan var de i kontakt med Laholms kommun för att få vet vilka tillstånd som krävdes.

Beskedet var att de kunde bygga anläggningen utan problem.

– Vi gjorde bedömningen att det de ställde frågor om inte var bygglovspliktigt, till exempel den här ziplinebanan, säger kommunens samhällsbyggnadschef Charlotta Hansson till SVT Nyheter Halland.

”Samhörigt ändamål” vidgar begreppet

Men grannar som nu störs av ljudet från ziplinebanan ifrågasätter om kommunen verkligen gjorde rätt där och då.

I planbeskrivningen till detaljplanen, som senast reviderades 1989, för den gamla skidanläggningen står att området fullt ut ”kan innefatta 7 liftar och 8-9 nedfarter, en rodelbana och en skridskoanläggning”. Där nämns inget om zipline.

– Det du nämner står i planbeskrivningen, men i själva detaljplanen och detaljplanskartan, som är det juridiskt bindande, är det övergripande att det är en fritidsanläggning. Det står också att området kan användas till skidbacke och därmed samhörigt ändamål. Och ”samhörigt ändamål” innebär att begreppet kan vidgas. Det står inget om att det bara ska vara en anläggning bara för en viss del av året.

Avvaktar Länsstyrelsens beslut

Kommer grannarnas kritik att leda till att ni ser över det här?

– Nu är det här ju ett ärende som överklagats till länsstyrelsen och då måste vi ju avvakta vad de gör för bedömning, säger Charlotta Hansson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.