Svischandet från ziplinan är för mycket för husägarna i grannbyn, Mette Tinla och Kim Djörup. Foto: KUNGSBYGGETS ÄVENTYRSPARK/ SVT

Ziplinans svischande blev för mycket för grannarna

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en framgångsrik säsong är över för Kungsbyggets äventyrspark på Hallandsås. Men husägare i grannbyn är inte lika förtjusta. Se dem berätta varför de driver en kamp mot svishandet och tjoandet från ziplinebanan.

I det som tidigare var en skidbacke drivs i dag en äventyrspark med bland annat fyra ziplinenedfarter.

I byn Äspered, en knapp halvkilometer därifrån, har fastighetsägare i två års tid klagat hos Laholms kommun.

Kommunens ljudmätningar visar att ljudnivåerna inte överstiger gällande riktlinjer. Men grannarna tycker att de mätningarna skett vid fel tider på dygnet – när anläggningen inte har gått för fullt.

Och nu går alla inblandade parter och väntar på beslut från Länsstyrelsen, dit sex fastighetsägare överklagat.

– Det är jättetråkigt, man vill ju ha grannarna med sig. Samtidigt har vi också grannar som stöttar vår verksamhet, så det är blandat, säger Matilda Nilsson, en av ägarna till äventyrsparken.

Vi har ändå satsat på den tystaste ziplinorna som finns, uppger Linus och Matilda Nilsson som driver Kungsbyggets äventyrspark sedan fem år tillbaka. Foto: SVT

Skidbacke i decennier

Kungsbygget var en alpin skidanläggning sedan slutet av 1980-talet med snökanoner och skidliftar. Grannen Kim Djörup tycker det är skandal att den fått omvandlas till äventyrspark utan några nya beslut från kommunen.

– Det är stor skillnad på en vintersportanläggning som är igång när vi alla är inomhus och en fritidsanläggning som drivs på sommaren. Där tycker vi att kommunen har gjort ett fel, säger han.

I detaljplanen som är från slutet av 1980-talet beskrivs området som en fritidsanläggning med skidbackar, skridskobana och rodel. Inget nämns om zipline och andra attraktioner.

Klartecken från kommunen

Äventyrsparkens ägare, Linus och Matilda Nilsson, har i kontakter med kommunen emellertid fått klartecken för sin verksamhet.

– Vår uppfattning är att det bedöms som en fritidsanläggning och så länge vi håller oss till det behövs inga andra tillstånd, säger Matilda Nilsson.

Det är också den inställningen som Laholms kommun håller fast vid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.