Socialnämndes ordförande i Halmstad, Ella Kardemark (KD) uttrycker oro efter dom i kammarrätten. Foto: SVT

Kommunråd: ”Halmstad kan få hemlösa ungdomar”

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 50 ungdomar som nu bor på Migrationsverkets boende Spenshult utanför Halmstad riskerar att få flytta ut efter en ny dom i kammarrätten. Det menar socialnämndens ordförande i Halmstad, Ella Kardemark (KD), som slår larm om att ungdomar riskerar att bli hemlösa i Halmstad.

Ella Kardemark gick på torsdagen ut med ett öppet brev till Migrationsverket, publicerad som en debattartikel i Hallandsposten.

I korta drag innebär den så kallade gymnasielagen att ungdomar kan få uppehållstillstånd för studier även om de nekats asyl.

En dom i kammarätten från i somras ger Migrationsverket rätt i sin tolkning av lagen att myndigheten inte har skyldighet att bistå med boende och dagersättning för en myndig person som omfattas av gymnasielagen.

Skrivit öppet brev

Ella Kardemark (KD) uttrycker en oro över vad det kan innebära. Hon anser att staten även fortsättningsvis ska ha ansvaret för att ungdomarna har tak över huvudet.

– Risken är att vi för första gången får hemlösa ungdomar i Halmstad och så vill inte jag ha det, säger hon till SVT Nyheter Halland.

Migrationsverket avböjer i nuläget en intervju men presschefen, Per Ek,  ger följande skriftliga kommentar:

”Vi känner till domen (Kammarrätten i Jönköpings dom den 18 juni) och dess möjliga konsekvenser. Det rättsliga läget är en sak, men innan vi går vidare med hur Migrationsverket ska göra finns det flera parametrar att ta hänsyn till. Det första är de berördas situation och den andra är respektive kommuns beredskap att kunna ordna boende i de fall man inte lyckas göra det på egen hand. Vi kommer att återkomma om detta närmare.”

Svårt att lösa boende

Ella Kardemark ser det inte som att hon dragit förhastade slutsatser om vad som kan komma att hända efter domen.

– Nej, jag ser det snarare som att det finns ett öppet fönster med möjlighet till påverkan och det är därför jag har skrivit brevet till Migrationsverket.

Finns det någon möjlighet till akutboende i Halmstad om ungdomarna plötsligt inte har något boende?

– Jag ser det som väldigt svårt att lösa på så kort tid. Staten behöver kliva fram och ta sitt ansvar och regeringen behöver ta ansvar för de beslut de själva har fattat, säger Ella Kardemark.

Nya gymnasielagen

Trädde i kraft 2018 och är egentligen ett tillägg till gymnasielagen som kom 2017

Omfattar dig som:

– har ansökt om asyl som ensamkommande barn senast den 24 november 2015

– inte fick något beslut om utvisning inom femton månader

– fyllde 18 år innan du fick ditt utvisningsbeslut (eller så har du fyllt 18 och ännu inte fått besked på din asylansökan)

– har påbörjat studier i Sverige och har för avsikt att studera på gymnasienivå

Om du uppfyller dessa kriterier så kunde du ansöka om tillfälligt uppehållstillstånd mellan 1 juli och 30 september 2018. För att få förlängt uppehållstillstånd krävs sedan:

– att du studerar på heltid på gymnasienivå: gymnasieprogram, yrkespaket, komvux eller folkhögskola

– att du aktivt deltar i studierna

– att du hittar en varaktig anställning (fast jobb eller kontrakt på minst två år) senast sex månader efter avslutade studier

– då kan du ansöka om permanent uppehållstillstånd

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.