Per Svensson (S) menar att kommunen rustar för framtida utmaningar. Foto: SVT

Kommunrådet: ”Kris är det verkligen inte”

Uppdaterad
Publicerad

Genom besparingsförslagen menar kommunstyrelsens ordförande Per Svensson (S) att Falkenberg rustar inför framtiden.

– Vi är inte illa ute på något sätt utan kommer budgetera med ett överskott även 2020. Men överskottet i våra kalkyler börjar bli lite väl litet, säger han.

Kommunfullmäktige gav redan i november förra året uppdraget till  alla nämnder i kommunen att ta fram förslag på besparingar som motsvarar två procent av hela ekonomin – cirka 52 miljoner. Men om så stora besparingar är aktuella är än så länge oklart.

– Det går inte att svara på. Dels väntar vi på en prognos över våra skatteintäkter, men även statsbudgeten. Vi är väldigt beroende av att få ökade statsbidrag, säger Per Svensson (S).

Han menar att Falkenberg har samma utmaningar som många andra kommuner i Sverige. Andelen av invånarna som arbetar minskar och andelen som är över 65 och under 18 år ökar.

– Vi har höga lokalkostnader och många byggnader som behöver renoveras. Samtidigt växer kommunen och vi behöver bygga nya skolor. Det är komplext, säger Per Svensson.

En del kanske hajar till när ni bara för en vecka sedan gick ut med  att ni tänker köpa mark för 27 miljoner kronor och bygga skola samtidigt som det nu blir nedskärningar?

Jag kan förstå det men det är olika konton och den satsningen kommer att finansiera sig själv när byggrätterna är sålda. Sen har vi också behövt en skola i Tröingebergsområdet i 20 år, säger Per Svensson.

Är byskolorna i Falkenberg i fara?

Det finns antydningar i besparingsförslagen att de kan bli tal om att lägga ned skolor. Är byskolorna i fara nu?

– Jag tror inte in det finns någon majoritet i fullmäktige för att lägga ner eller förändra. F6-skolorna kommer nog att vara kvar i alla nuvarande orter. Vi har en levande landsbygd i Falkenberg och vi vill att den ska fortsätta växa och då måste det finnas nära service, säger Per Svensson.

Barn- och utbildningsförvaltningen har tagit fram besparingsförslag på cirka 23 miljoner. Innan valet sa du att den viktigaste frågan är att få upp skolresultaten. Gäller inte det längre?

– Jo, det gäller verkligen. Det är därför vi inte vill göra några besparingar på lärartätheten. Men vi måste se över verksamheten som finns och inte bara lägga till nya satsningar hela tiden, säger Per Svensson.

I klippet ovan svarar han bland annat på frågan om det är dags att höja skatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.