Anders Richardsson, ordförande LRF Halland. Foto: Kristian Åkergren

Konkursgårdar riskerar att säljas till vrakpriser

Uppdaterad
Publicerad

Om torkan tvingar fler gårdar i konkurs blir antalet köpare starkt begränsat och värdena kommer att pressas ner, bedömer LRF-ordföranden i Halland. Ett perfekt läge för ett god företagsinvestering, menar konkursförvaltaren.

Det kommer bli en lång hård vinter för många lantbrukare när det egna fodret tryter och man tvingas till dyra inköp.

Konkursen på John Pendings mjölkgård i Glostorp utanför Falkenberg är dock än så länge det enda exemplet i Halland där det gått så här långt, menar halländske Anders Richardsson, ordförande vid Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

I spåren av torkan

– Men ur företagsynpunkt är det nu och ett halvår framåt som smällarna kommer. Får vi inte stöd blir effekterna väldigt djupa, personliga och långvariga, säger han.

Kommer att värderas ner

Hur lätt tror du det är att hitta köpare till en gård i det här utsatta läget?

– Så länge det bara är ett företag det handlar om så går det säkert att hitta en lösning. Men om banken får stora skälvan nu och börjar sätta fler företag i konkurs, då blir det förstås ett begränsat antal köpare, säger Anders Richardsson.

Finns det risk att gårdar helt kommer att försvinna?

– Nej, det tror jag inte. Men de kommer att värderas ner vid en försäljning.

”Kan vara ett ypperligt läge”

Konkursförvaltaren för Glostorps gård, Maria Almgren, ser ljust på möjligheten att hitta köpare trots det utsatta läget för branschen.

– Jag är så gammal att jag upplevt första halvan av 1990-talet och den konkursvåg som ägde rum då. Det var många som gjorde goda företagsaffärer i nedgång som utvecklades fantastiskt bra därefter, säger Maria Almgren.

Så fortsätter hon:

– För den som har möjlighet, kompetens och finansiering kan det vara ett ypperligt läge att skaffa sig en fantastiskt väl fungerande mjölkgård, säger konkursförvaltaren Maria Almgren.

För tillfället drivs gården vidare under konkursförvaltaren med befintlig personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

I spåren av torkan

Mer i ämnet