Foto: Kristian Åkergren/SVT

Förskola på Rotorp i Halmstad totalförstörd i brand

Uppdaterad
Publicerad

Vårhems förskola på Rotorp i Halmstad brann ner under söndagskvällen. Släckningsarbetet fortsätter och nu inleds förundersökning om mordbrand.

Strax före klockan 23 på söndagskvällen kom larm om brand på en förskola på Rotorp i Halmstad. Hela förskolan hade brunnit ned när räddningstjänsten kom till platsen.

– När de kom till platsen beslutade de att låta byggnaden brinna ner, säger Mikael Hultman, ledningsoperatör region Väst.

Brinner fortfarande

Efter mer än sju timmar pågår släckningsarbetet fortfarande.

– Räddningstjänsten är kvar för eftersläckning och bevakar läget, och det tar sin tid. Det är avspärrat och nu inleds förundersökning om mordbrand, säger Mikael Hultman.

Hur ser det ut nu på platsen?

– Det har brunnit så pass länge, så jag vet inte exakt hur det ser ut. Enligt räddningsledaren på plats har de bestämt att låta byggnaden brinna ner.

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand. En teknisk utredning om vad som orsakade branden väntas genomföras under måndagen.

Räddningstjänsten är fortfarande på plats på måndagsmorgonen. Foto: SVT

Evakuering pågår

De 30 barn som går på förskolan ska just nu evakueras.

– Det finns inget kvar av förskolan, det gick väldigt fort. Nu har vi evakuerat 30 barn till våra andra lokaler, ett församlingshem i centrala Halmstad där vi normalt har öppen förskola, säger Bengt Kjellgren, ordförande i kyrkofullmäktige.

En av de drabbade förskolebarnen är 5-åriga Juni Rosén, som i en intervju berättar att det känns som att hon ska börja gråta.

Svenska kyrkans lokaler

Föräldrarna till de förskolelösa barnen har fått meddelande via förskolans system och från idag hålls förskolan framöver i Halmstad församlings lokaler.

– Vi kommer att ha barnen där framåt som vi ser det just nu. Det måste ju byggas nytt så till dess är de i våra lokaler och då får vår ordinarie öppna förskola också flyttas till våra andra lokaler, säger Bengt Kjellgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.