Foto: SVT

Kungsbacka kan förlora 90 miljoner i ny skatteutjämning

Uppdaterad
Publicerad

Kungsbacka är den kommun i Sverige som förlorar mest i det förslag på en ny modell för kommunal skatteutjämning – där rika kommuner ger till de fattiga.

Vinnarna i Sverige är glesbygd och kommuner som tagit emot många flyktingar. Effekterna kan bli ganska stora, förklarar utredaren Håkan Sörman när han presenterar sitt förslag med nya beräkningsmodeller för kostnadsutjämningen mellan kommuner och landsting.

– Med de här variablerna ökar omfördelningen med ett par miljarder, säger han.

Kungsbacka

Kungsbacka störst förlorare

Förlorarlistan toppas av Kungsbacka, som förlorar 1 176 kronor per invånare på det nya systemet. För Kungsbackas del motsvarar förändringen en skattehöjning på 50 öre eller besparingar på 90 miljoner kronor. Kommunalrådet Hans Forsberg (M) har svårt att se något av alternativen.

– Kungsbacka har redan en kostnadseffektiv verksamhet. Vi har heller ingen låg skatt, så det är svårt för invånarna att förstå att vi ska ha ett högre uttag för att andra ska kunna bedriva sin verksamhet, säger Hans Forsberg.

Hallands kommuner, som med nuvarande utjämningssystem betalar 414 miljoner kronor skulle med det nya systemet betala 75 miljoner mer och sammanlagt betala 501 miljoner kronor.

I Halland är det Hylte som vinner mest och skulle tjäna 621 kronor per invånare med det nya systemet.

Träder i kraft tidigast 2021

Om och när förslaget kan träda i kraft är oklart. Och civilminister Ardalan Shekarabi (S) säger när han tagit emot förslaget att den övergångsregering som han nu sitter i inte kommer att inleda någon remissrunda.

Det är därför inte troligt att förslaget kommer att träda i kraft 2020, som Håkan Sörman föreslagit, utan tidigast 2021

Så mycket vinner eller förlorar din halländska kommun

De halländska kommuner som vinner på systemet:

Hylte: +621

Falkenberg: +157

Laholm: +83

De halländska kommuner som förlorar på systemet:

Kungsbacka: -1176

Varberg: -871

Halmstad: -461

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kungsbacka

Mer i ämnet