Foto: TT

Flera kommuner i Halland inför besöksförbud på boenden

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner väljer nu att inför besöksförbud på boenden där personer i riskgrupper finns. Det för att förhindra smittspridning av coronaviruset covid-19.

I Kungsbacka kommun gäller besöksförbudet för såväl kommunala som privata vård- och omsorgsboenden, samt för korttidsenheten.

– Vi har många besökare till våra vård- och omsorgsboenden och behöver minimera riskerna för smitta eftersom många av våra äldre och sjuka tillhör riskgrupperna, säger Eva Apelvi, biträdande förvaltningschef på förvaltningen vård och omsorg, i ett pressmeddelande.

Coronaviruset i Halland

Restriktioner på många håll i Halland

• I Laholms kommun gäller besöksförbudet för särskilda boenden för äldre. Detta beslut har kommunen tagit för att förhindra att äldre i riskgrupper ska smittas. Förbudet gäller från 11 mars tillsvidare.

• Falkenbergs kommun har infört besöksförbud på samtliga äldreboenden, med start den 12 mars. Förbudet gäller inte besökare som har närstående i palliativ vård, alltså närstående som befinner sig i livets absoluta slutskede.

• Varberg inför restriktioner på alla av kommunens särskilda boenden för äldre samt korttidsboendet på Skansgatan och LSS-korttidsboenden för barn. Restriktionerna innebär att anhöriga inte ska besöka boenden om det inte är absolut nödvändigt.

• Halmstad kommun inför inget besöksförbud men informerar om att besök bör undvikas till boenden där äldre eller sjuka befinner sig. Om besök inte kan undvikas av någon anledning menar kommunen att besökarna måste vara fullt friska.

• Hylte kommun meddelar under torsdagen att de inför restriktioner för särskilda boenden för äldre och gruppbostäder enligt LSS. Enligt kommunen ska besök undvikas, men om det inte går måste besökaren vara fullt frisk.

Symptom på luftvägsinfektion – vänta tills du är frisk

Vad gäller grupp- och serviceboenden i Kungsbacka avråder kommunen från besök om man har symptom på luftvägsinfektion.

– Vänta med besöket tills du är frisk så att du inte smittar någon på boendet. Här finns många som inte är äldre men ändå tillhör en riskgrupp, säger Karin Martinsson, förvaltningschef på individ- och familjeomsorg, i pressmeddelandet.

Beslutet kommer efter att Folkhälsomyndigheten på tisdagen höjde risknivån för smittspridning till mycket hög.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet