Mannen döms till livstids fängelse för mord. I klippet berättar åklagare Eva Lotta Swahn om domen. Foto: SVT/POLISEN

Kungsbackabon sköt ihjäl ex-flickvännen på juldagen – så blev domen

Uppdaterad
Publicerad

Den 52-årige mannen i Kungsbacka åtalades för att ha mördat sin före detta flickvän på juldagen – nu döms han till livstids fängelse vid Varbergs tingsrätt. Mannen ska även ha filmat och avlyssnat kvinnan i hemlighet.

Det var sent på juldagskvällen 2019 som polisen larmades till ett misstänkt våldsbrott utanför Kungsbacka. Framme på platsen fann polisen en död kvinna i hallen i hennes eget hem.

Larmade själv polisen

En man greps samma natt då han själv larmade polisen och sa att han var skyldig. Mannen erkände att han skjutit sig in i bostaden med ett hagelgevär och att han sedan sköt kvinnan. Enligt honom själv drevs han av svartsjuka. Paret hade gjort slut under julaftonen, något som mannen hade svårt att acceptera.

Misstänkt kvinnomord i Kungsbacka

Enligt domen ska mannen ha försökt rättfärdiga gärningen i polisförhör och han ska inte ha visat någon ånger inför vad han har gjort eller förståelse för kvinnans anhöriga. Nu dömer Varbergs tingsrätt honom för mordet på kvinnan.

Döms för förberedelse till mord

Efter mordet åkte 52-åringen för att döda en man i dennes bostad. 52-åringen ska enligt Eva Lotta Swahn ha varit ”besatt av tanken att mannen hade ett förhållande med kvinnan”. Han hittade aldrig fram till adressen, men döms även för förberedelse till mord och grovt rattfylleri.

Avlyssnade kvinnan i månader

Mannen har också filmat och avlyssnat kvinnan i hemlighet i hennes hem under sju månader. Kvinnans samtal till 112 samt skotten ska också finnas i ljudupptagningarna. Han har också kontrollerat innehållet i kvinnans telefon under lång tid innan mordet.

52-åringen döms utöver mordet på kvinnan och förberedelse till mord även för kränkande fotografering samt olovlig avlyssning för att han placerat ut inspelningsutrustning i kvinnans hem. Varbergs tingsrätt dömer mannen till livstids fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt kvinnomord i Kungsbacka

Mer i ämnet