Mikael Kahlin (M) och Karl-Fredrik Klinker (M) vill att alla fakta i olika ärenden inom kommunen ska upp på bordet. Foto: SVT/Laholms kommun

Laholmsmoderater vill utesluta partivänner

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas kommunalfullmäktigegrupp i Laholm kräver att partimedlemmarna Mikael Kahlin (M) och Karl-Fredrik Klinker (M) ska lämna sina politiska uppdrag. Kahlin och Klinker kontrar: ”Nu ska all fakta på bordet i olika ärenden inom kommunen”.

Pressmeddelandet från Moderaternas kommunfullmäktigegrupp i Laholm kom efter ett extraisatt gruppmöte i söndags kväll. Det var undertecknat Elisabet Babic (M), kommunstyrelsens ordförande i Laholm.

”Handlat illojalt mot partiet”

Där skriver hon att fullmäktigegruppen ”saknar förtroende för Karl-Fredrik Klinker och Mikael Kahlin som representanter för partiet. Anledningen till gruppens beslut är att de två handlat illojalt mot partiet och motarbetet gruppen och dess ledning.”

Med anledning av det kräver hon att Kahlin och Klinker ska lämna de politiska uppdrag de har för Moderaterna i Laholm.

Partiombudsmannen Ulf Hanstål (M) säger att de inte vill säga något utöver det som står på pressmeddelandet.

– Det övriga håller vi internt med hänsyn till Mikael Kahlin och Karl-Fredrik Klinker, säger han.

Varit kritiska mot hanteringen av före detta socialchefen

Kahlin och Klinker sitter båda i socialnämnden – Kahlin som ordförande och Klinker som ersättare. De har i samband med att socialchefen Björn Jingblad blev avsatt nyligen varit öppet kritiska mot kommunledningen och inte minst partiets eget kommunråd Elisabet Babic.

SVT Nyheter Halland har tidigare rapporterat om att Björn Jingblad stängdes av med omedelbar verkan i maj i år. I juni tvingades han sluta efter 32 år i Laholms kommun. Något som väckte förvåning både hos Björn Jingblad och fackförbundet Vision.

”Varbölden ska tömmas en gång för alla”

I ett brev till SVT Nyheter Halland svarar Kahlin och Klinker att ”det är tråkigt att vi inte längre har gruppens förtroende. Nu ska all fakta på bordet i olika ärenden inom kommunen och varbölden tömmas en gång för alla. Då först kan vi ta ställning till vår politiska framtid.”

– Jag tycker att de har fattat beslutet på oriktiga grunder. Det här med socialchefen är bara en del av problemen. Det är för många saker som visar att det är oordning på högsta nivå. Facknämnderna sköter sig. Tokigheterna ligger på kommunstyrelsenivå, säger Mikael Kahlin (M) när vi får tag på honom senare under dagen.

Det låter som att ni inte kommer att ge er helt utan strid?

– Nja, det är din tolkning. Vi tror att det finns ett så starkt intresse hos opinionen att få klarhet i de här olika affärerna i Laholms kommun nu och det är det vi ger uttryck för, säger Mikael Kahlin.

Kritik på flera punkter

Han nämner nedläggningen av näringslivsenheten och merkostnaden på 800.000 kronor för hängbron i Knäred som exempel på affärer vid sidan av socialchefsavsättningen som måste upp på bordet.

Och han menar att kommunens ledning ställer orimliga krav på socialtjänsten trots alla nyanlända som kom förra året.

– Då kan inte kommunledningen starta nya projekt utan vi måste få koncentrera oss på de vi har. Ärendena inom socialtjänsten har ökat med 1000 procent sedan förra året. Då måste de förstå vad som är viktigt. Det här har både jag och socialchefen påtalat, säger Mikael Kahlin (M).

Ytterst ovanligt

Enligt Ulf Hanstål (M) är det ytterst ovanligt hos Moderaterna att man förlorar förtroendet för partimedlemmar.

– Det har hänt en gång tidigare på fem år i Halland. Och hos moderaterna i Sverige ett 20-tal, säger han.

Handlar det här om före detta socialchefen Björn Jingblad?

– Nej, det handlar inte om sakfrågan utan det handlar om att förtroendet har urholkats under en längre period, säger Ulf Hanstål (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.