Maud Olofsson (C) polisanmäls av läkaren Anna Blomqvist. Foto: TT/Privat

Läkare polisanmäler Maud Olofsson

Uppdaterad
Publicerad

Anna Blomqvist, läkare på sjukhuset i Halmstad, polisanmäler förra näringsministern Maud Olofsson (C) för trolöshet mot huvudman.

Hon säger till SVT Hallandsnytt att hon känner sig blåst på de många miljarder kronorna som den så kallade Nuon-affären kostat skattebetalarna och att pengarna istället hade kunnat gå till sjukvården. Hon hoppas att anmälan ska leda till att få ett svar på vad som egentligen har hänt och om det juridiskt går att pröva frågan.

– Här i bland annat Halland drar sjukvården tunga bördor och går på knäna på grund av ständiga miljonunderskott, men de miljonerna ter sig ju futtiga jämfört med alla de miljarder kronor som Nuon-affären kostat svenska folket, säger Anna Blomqvist till SVT Hallandsnytt.

Måste svara sanningsenligt i rätten

– Maud Olofsson (C) och statsminister Fredrik Reinfeldt (M) skyller ju på varandra och det går ju inte att få svar på vad som egentligen har hänt. Men om frågan prövas juridiskt så måste de ju svara sanningsenligt tänker jag, säger Anna Blomqvist.

Maud Olofsson (C) har undvikit att svara på frågor både från Konstitutionsutskottet och i intervjuer med journalister, nu senast i Aktuelltstudion i Sveriges television nu i veckan.

Det var 2009 som statliga Vattenfall köpte det holländska energibolaget Nuon för 97 miljarder kronor, den hittills största kontantaffären i Sverige. Sedan har värdet på Nuon skrivits ned kraftigt vilket bidragit till miljardförluster för Vattenfall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenfalls Nuon-köp

Mer i ämnet