Maud Olofsson kallades till KU för att svara på frågor om Vatenfalls köp av energibolaget Nuon, men dök inte upp. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

KU vill utöka närvaroplikten

Uppdaterad
Publicerad

Maud Olofsson vägrade dyka upp i riksdagens konstitutionsutskott (KU) i samband med den uppmärksammade Nuon-affären. Nu vill KU slå fast vikten av att både nuvarande – och tidigare – ministrar ska infinna sig om de kallas till utskottet.

Även statsråd som har lämnat regeringen ska infinna sig när riksdagens konstitutionsutskott kallar. Det väntas en utredning som ska vara klar i september slå fast, erfar Sveriges Radio.

Orsaken är att den tidigare näringsministern Maud Olofsson (C) förra våren vägrade att komma till KU för att svara på frågor om Vattenfalls omdiskuterade köp av energibolaget Nuon.

Förslag avvisas

Nu vill en majoritet i KU ha ett förtydligande och att statsministern kommer överens med statsråden om att de ska medverka vid utfrågningar, även efter att de lämnat regeringen.

Man lyfter fram statsministern som ett gott exempel, då han vid rekryteringen av sina ministrar gjorde tydligt att de förväntas dyka upp i KU, oavsett om de sitter som statsråd eller har lämnat.

Finns ingen närvaroplikt

Det finns egentligen ingen närvaroplikt i KU, men att sittande statsråd infinner sig vilar på ”fast konstitutionell praxis”.

Partierna har övervägt att föreslå en lagstiftning för att tvinga statsråd att infinna sig, men det avvisas av alla utom Sverigedemokraterna.

– Det hela kokar ned till om huruvida detta ska vara ett kontrollinstrumet som riksdagen äger eller om det ska vara fritt valt arbete och kunna skicka in ett brev och avstå från att komma när KU kallar, säger Fredrik Eriksson, SD:s ledamot i KU, till Sveriges Radio.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenfalls Nuon-köp

Mer i ämnet