Foto: TT

Maud Olofsson får sparken från LKAB

Uppdaterad
Publicerad

Maud Olofsson får sparken från LKAB:s styrelse. Enligt henne själv är regeringen nu på väg att åter politisera de statliga bolagsstyrelserna.

Enligt Svenska Dagbladet får Maud Olofsson lämna LKAB:s styrelse eftersom hon anses ha förbrukat förtroendet efter att ha vägrat komma till Konstitutionsutskottet (KU) i våras och svara på frågor om Nuon-affären. Själv hävdar Olofsson att hon inte fått någon förklaring till varför hon nu får gå. Hon har bett näringsminister Mikael Damberg att ringa upp henne och förklara varför inte den nya regeringen har förtroende för henne, utan att ha fått svar.

– Jag beklagar att regeringen verkar återgå till en ordning där man politiserar statliga bolagstyrelser. Jag har inte fått någon som helst förklaring till varför han tycker jag ska sluta i styrelsen och varken ministrar eller bolagsledningen har riktat kritik mot mitt styrelsearbete, så jag vet faktiskt inte varför jag ska sluta, säger Maud Olofsson till SVT Nyheter.

Ville ha en lex Nuon

Redan före valet tog Magdalena Andersson (S), numera finansminister, upp frågan om att före detta ministrar som vägrar komma till KU bör straffas genom att inte belönas med statliga uppdrag.

– Här behövs en lex Nuon så statsråd och före detta statsråd som kallas till KU måste komma dit, sade Magdalena Andersson då till SVT Nyheter.

Vill skilja på politik och styrelsejobb

Maud Olofsson uppger för SVT Nyheter att hon inte direkt är förvånad över att regeringen har valt att sparka henne. Men säger också att hon enbart fått positiv feedback på sitt arbete från bolagets ledning.

– Jag har ju också hört vad Magdalena Andersson har sagt. Men jag trodde att efter valrörelsen skulle man lämna valrörelseretoriken och bli proffsig ägare av statliga bolag. Jag tillsatte ju själv Göran Persson som ordförande för Svea Skog och tyckte han skötte det ytterst kompetent, trots att alla vet vilka diskussioner han och jag har haft, säger Maud Olofsson.

Åren 2013 och 2014 har Maud Olofsson kvitterat ut 500 000 kronor i styrelsearvode från LKAB. Hon har har idag sju andra styrelseuppdrag, bland annat i Svenskt näringsliv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.