Polishuset i Halmstad är en av de stationer som öppnar upp sin receptionm för passansökningar. Foto: Arkiv/TT

Långa köer för nytt pass – polisen håller extraöppet

Publicerad

I maj är det många som ansöker om nytt pass eller nationellt id-kort, vilket skapar långa köer till polisens bokningssystem. För att lätta på kötrycket öppnar nu receptionerna på flera av länets polisstationer upp under lördagen.

Klockan 10 på onsdagen släpps 400 nya tider i passbokningssystemet.

Det är receptionerna i Kungsbacka, Varberg, Falkenberg och Halmstad som öppnar upp mellan klockan 09.00 och 16.00 för de som vill ansöka. Särskilt välkomnas de vars resehandling har en giltighetstid som går ut före 31 juli.

– Detta gör vi för att säkerställa att så många som möjligt ska få sitt pass i tid för sommarens utlandsresor, säger Christer Bartholdsson, lokalområdeschef i Falkenberg, på polisens hemsida.

Ber vissa att vänta

När ansökan om pass eller nationellt id-kort är gjord tar det cirka fem arbetsdagar tills passet är klart och kan hämtas ut i den reception man själv valt.

– Alla receptioner i Halland lägger ut tider efter hand och just nu behandlar vi fler ansökningar än det beräknade behovet, trots det räcker inte tiderna. Därför ber vi dem som har ett pass som har giltighet fram till hösten att vänta med sin ansökan, det kommer att finnas bra med tider under sommaren, säger Christer Bartholdsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.