Jonas Eriksson, Marlene Olsen och deras två barn. Foto: Privat

Familjesemestern räddad tack vare Kungsbackapolisen

Uppdaterad
Publicerad

De långa väntetiderna på att ansöka om pass höll på att kosta Kungsbackaborna Jonas Eriksson och Marlene Olsen deras efterlängtade resa till Bulgarien. Men tack vare att polisen nu släppt nya bokningstider hinner de få ut sina pass i tid.

På flera platser i landet är det för tillfället långa köer för passansökningar. I Halland är det svårt att hitta någon ledig tid över huvud taget, något som ställde till det för Kungsbackaparet Jonas Eriksson och Marlene Olsen som planerat en familjesemester utomlands.

– Jag fick nyligen ett spontaninfall och bokade en prisvärd resa till Bulgarien i sommar. Det har varit en lång vinter och jag kände att det var dags för värme och miljöombyte. Så jag ville överraska familjen med det här, säger Jonas.

Men glädjen över bokningen varade inte särskilt länge. Familjen insåg att majoriteten av deras pass var ogiltiga. Därför behövde de nya exemplar illa kvickt.

– Jag kollade efter lediga passtider i Halland, men även i Skåne, Göteborg och Borås. Men det var svårt att få. De som fanns låg för sent, säger Marlene.

Nära att avboka

När familjen gick och lade sig på torsdagskvällen kändes det som att drömmen om en solsemester grusats. Men på fredagen kom en vändpunkt. Under förmiddagen släppte Polisen i Kungsbacka fler passtider under maj och juni månad. Och det var i sista stund. Jonas var inte långt ifrån att avboka resan när han fick ett sms av sina sambo.

– En vän till mig skickade en länk om de nya passtiderna via Facebook. Så nu har vi en tid bokad i slutet av månaden, tillägger Marlene.

– Det känns fantastiskt! Man får tacka polisen för sin flexibilitet och välvilja gentemot invånarna, säger Jonas.

”Det är bedrövligt”

Familjen får nu ut sina pass i tid och kan därför åka iväg på sin efterlängtade semester. Samtidigt ställer de sig en smula kritiska till det bokningssystem som gäller för passansökan.

– Det är bedrövligt. Många kommer inte iväg på grund av det. Man kanske skulle införa dropin-tider några gånger i veckan på poliskontoren, säger Marlene.

– Semestern är den tid på året som många går och längtar efter. Det är trist om det stannar i en dröm och aldrig blir verklighet, menar Jonas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.