Passet på bilden tillhör en annan person än den som förekommer i artikeln. Foto: TT

Trots nya tider – inget pass eller id-kort före juli

Uppdaterad
Publicerad

I fredags gick polisen ut och meddelade att man släpper 54 000 nya passtider. Men under måndagsmorgonen tog alla lediga tider den närmsta tiden slut på någon minut.

– Jag fick en tid i juli, det innebär att jag inte kommer att kunna legitimera mig innan dess, säger en person som hört av sig till SVT Nyheter Väst.

Efter den senaste tidens turbulens kring passhanteringen i Västsverige gick polisen i region väst i förra veckan ut och meddelade att problemen nu förhoppningsvis skulle vara lösta.

En av dem som hoppats få en tid inom kort är Christer från Västra Göteborg.

– Jag hade ju hört att de nya tiderna släpptes klockan 09 på morgnarna så jag var beredd då. Det fanns tre lediga tider i Göteborg den här veckan men när jag klickade på dem var de redan upptagna, säger han.

Christer klickade på alla ”lediga” tider de närmsta veckorna med samma resultat.

– Efter några minuter gav jag upp och sökte i Mölndal, där var det samma visa. Till slut fick jag en tid i juli, säger han.

Polisen hänvisar till andra städer

I Christers fall är det ett ID-kort han behöver. Det behöver han bland annat för att kunna hämta ut ett paket som väntar på honom hos Postnord. Det kommer han nu inte att kunna hämta ut.

Polisen bekräftar situationen.

– Jo, vi jobbar som sagt så hårt vi bara kan med att få fram tider men det kommer att lossna senare i sommar, säger Jan Schütt vid polisens regionkansli i Väst.

Men de 54 000 tiderna ni skulle släppa?

– Det är ju under hela året och framförallt blir det senare i sommar de kommer.

Så nu är det fortfarande den situationen att man tvingas vänta i flera månader på pass och ID-kort?

– Ja tyvärr, men vi släpper lediga tider lite då och då, inte bara klockan 09 så det gäller att försöka regelbundet. Sedan finns det ju flera stationer i länet där det fortfarande finns drop-inmottagning, säger Jan Schütt.

Har du drabbats?

Har turbulensen kring passhanteringen drabbat dig? Tipsa oss! Mejla: vast@svt.se.

Här finns fortfarande drop-inmottagning

Här kan du hämta ut pass utan att boka en tid:

  • Stenungsund
  • Trollhättan
  • Strömstad
  • Uddevalla
  • Lidköping
  • Skövde
  • Skara
  • Åmål

OBS, se öppettider på polisens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.