Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Länsstyrelsen ändrar sig – inför skyddsjakt mot varg

Publicerad

Länsstyrelsen har beslutat att införa skyddjakt mot den varg som vid flera tillfällen har attackerat får i Varbergs kommun. Beslutet kommer efter att vargen har attackerat en fårgård för fjärde gången.

Första gången vargen attackerade fårgården i Varbergs kommun var i juli. Efter det har den attackerat får ytterligare tre gånger. Senast i fredags attackerade den och tre får dog. Totalt har 58 får på gården dött på grund av vargen.

Länsstyrelsen: ”Starka indikationer”

Tidigare har Länsstyrelsen inte velat införa skyddjakt mot vargen, bland annat med motiveringen att vargen har attackerat en och samma gård.

– Det är ovanligt att Länsstyrelsen i Hallands län tar beslut om skyddsjakt. Vi kan inte avgöra om det är en och samma individ som utfört alla angrepp. Det finns däremot starka indikationer på att så är fallet, säger rovdjurshandläggare Martin Broberg, i ett pressmedelande.

Skyddjakten avslutas den 6 oktober, eller när vargen har skjutits. Länsstyrelsen bestämmer vilka som får delta i skyddsjakten och det kommer ske i Varbergs och Kungsbackas kommun.

Klicka på klippet för att se när SVT Nyheter i Halland besöker fårgården som blivit utsatt för fyra vargattacker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.