Martin Broberg, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen berättar om lodjursbeståndet i Halland. Foto: SVT/Länsstyrelsen

Länsstyrelsen efterlyser bilder på lodjur

Uppdaterad
Publicerad

Har du skådat ett lodjur i Halland och lyckats att fånga det på bild eller film? Då uppmanar länsstyrelsen dig att skicka in materialet för att underlätta lodjursinventeringen.

– Alla bilder är bra för vår del, så länge man kan se att det är ett lodjur, säger Martin Broberg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Halland.

Just nu håller Länsstyrelsen i Halland på att inventera hur många lodjur som kan finnas i länet. En inventering som ligger till grund för huruvida lincensjakt ska beviljas. I dagsläget tror man att det finns mellan fem och tio lodjur som är bosatta i Halland, och för att få jaga rovdjuren ska det finnas runt 25 stycken. Men enligt Martin Broberg kan det bli aktuellt med jakt av lodjur i Halland så småningom.

– Vi har sett från våra grannlän att lodjursstammen kan öka och då kan det gå fort, säger han.

Efterfrågar bilder från jaktkameror

Störst chans tror han det är att jägare har lyckats fånga lodjuren på bild.

Främst för att många har åtelkameror, eller jaktkameror uppsatta vid utfordringsplatser. Något som för ett och ett halvt år sedan inte var lagligt. Nu när lagen har ändrats vill länsstyrelsen informera om att det är fritt fram att skicka in materialet, något som skulle hjälpa vid inventeringen.

Inventeringsperioden pågår mellan första oktober till sista februari.

I klippet berättar Martin Broberg om lodjursbeståndet i Halland samt visar var lodjuren har dokumenterats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.