Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vindkraft i Kattegatt är den sämsta tänkbara platsen, menar naturvårdsdirektör Henrik Martinsson. I klippet berättar han varför. Foto: SVT

Länsstyrelsen säger ja till vindkraft utanför Hallands kust – ifrågasätts av anställda

Publicerad

Chefen för naturvårdsenheten och flera andra anställda inom Länsstyrelsen ställer sig emot att myndigheten sagt ja till två vindkraftsparker utanför Hallands kust. Parkerna riskerar att göra stor skada på fågellivet, menar de.

Vindkraft i Kattegatt är den sämsta tänkbara platsen – i alla fall med hänsyn till vilken effekt det för på fågellivet. Det menar naturvårdsdirektör Henrik Martinsson vid Länsstyrelsen i Halland.

Han och tre andra på myndigheten i Halland har tryckt på om att tillstånd bör nekas. Trots det har Länsstyrelsen nu sagt ja till två av tre planer på vindkraftsparker utanför Hallands kust. Ansökningarna ligger nu och väntar på slutligt beslut hos regeringen.

I klippet berättar naturvårdsdirektör Henrik Martinsson hur fåglarna störs av vindkraften till havs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.