Länsstyrelsen i Hallands län har tagit på sig uppgiften att samordna förstärkningar till länsstyrelserna i Dalarnas, Gävleborgs och Jämtlands län. Foto: Länsstyrelsen i Halland och Mora räddningstjänst

Länsstyrelsen i Halland samordnar förstärkning till skogsbränderna

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av de senaste tidens skogsbränder har Länsstyrelsen i Halland tagit på sig uppgiften att samordna förstärkningar till länsstyrelserna i Dalarnas, Gävleborgs och Jämtlands län.

– Viljan att stödja är stor bland alla länsstyrelserna, säger beredskapsdirektör Niklas Nordgren.

Syftet med samordningen är att se till att de drabbade länsstyrelserna har den personalresurs som behövs för att klara av situationen. Det handlar exempelvis om kommunikatörer, stabspersonal och ledningspersonal från hela landet.

– Alla 21 länsstyrelser hjälps åt och vi i Halland har tagit på oss ansvaret att samordna det här stödet, säger Niklas Nordgren, beredskapsdirektör på Länsstyrelsen i Hallands län.

Varför tar ni den rollen?

– Dels för att vi inte är drabbat, men även för att vi är ett län med kärnkraftverk och har en väl fungerande stab. Jag tog på mig ansvaret eftersom jag är ordförande i nätverket för alla beredskapsdirektörer i landet, säger Niklas Nordgren.

Viljan är stor

Även vid skogsbranden i Västmanland 2014 koordinerade Länsstyrelsen i Halland stödet. Enligt Niklas Nordgren är viljan till att stödja stor bland alla länsstyrelser.

– Vi kommer att arbeta med det här så länge som det finns ett behov. Det är fantastiskt att se den vilja som finns, säger Niklas Nordgren.

Och fortsätter:

– Bara sedan igår har vi förstärkt med ytterligare ett 20-tal personer till Gävleborgs län och det tycker jag är ganska bra en söndag mitt i sommaren. Vi sitter här mitt i semestern med en liten stab på sex personer och försöker få ihop ett så bra stöd som möjligt, säger Niklas Nordgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.