Foto: SVT

Räddningschef: ”Viktigt hålla koll på personalen”

Uppdaterad
Publicerad

Det rasar flera skogsbränder runt om i landet just nu och räddningspersonalen får jobba både långa och hårda pass för att klara av släckningsarbetet. På brandstationen i Charlottenberg vet de efter sommarens bränder hur det är att vara hårt pressad.

Mattias Larsson var en av de deltidsbrandmän från Charlottenberg som var med och bekämpade flera skogsbränder i början av veckan. Först brann det på den norska sidan gränsen, och sedan var det dags igen, då i Skillingmark. Sammanlagt jobbade han 22 timmar under två dygn.

– Det blir framför allt tungt när man ska dra slang och få på vatten, det är många kilo slang som ska bäras upp, säger han.

Håller koll på trötthetstecken

Tobias Erlandsson arbetar som räddningschef i beredskap vid Räddningstjänsten i Eda. Vid branden i Skillingmark var hans jobb att samordna insatsen och hålla koll på personalen.

– Jag pratar med dem, tittar på deras kroppsspråk och försöker se om de blir slitna och trötta, om de börjar tappa fokus på vad de arbetar med.

Då är det dags att börja göra prioriteringar, berättar Tobias Erlandsson.

– För en trött och sliten brandman måste bytas ut eller få mat och vila, annars kan det bli farligt.

Plan om personalen blir för sliten

Personalen på Räddningstjänsten i Eda har varit ute på flera bränder de senaste dagarna, och många är av förklarliga skäl slitna. Men det finns en plan för hur Räddningstjänsten ska agera om det återigen skulle inträffa en större brand i länet. Då tar man hjälp av kommuner som ligger längre bort.

– Det kan finnas en styrka i till exempel Karlstad, som inte har haft så mycket skogsbränder, som vi kan börja dra i, säger Tobias Erlandsson, räddningschef i beredskap i Eda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Värmland

Mer i ämnet