Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se varför länsveterinär Marie Baaz anser att det bästa för de förrymda tjurarna är att skjuta dem och vad djurägaren Wapnö menar att de har för ansvar. Foto: Casper Sewerin/ SVT

Länsstyrelsen vill avliva förrymda tjurar på Nyårsåsen – Wapnö: ”75 000 kronor åt skogen”

Uppdaterad
Publicerad

Djuren ska avlivas – det är länsstyrelsens beslut om de förrymda tjurarna som tros ligga bakom skogsskador på Nyårsåsen i Halmstad. Djuren misstänks tillhöra gården Wapnö.

– De har gått i frihet så pass länge att de är ganska vilda. Det bästa för djuren är att skjuta dem, säger Marie Baaz, länsveterinär.

Tjurarna misstänks ha rymt från gården Wapnö i samband med ett skogsbete i augusti 2020.

De tre tjurarna har efter det synts till sporadiskt genom åtelkameror och enstaka observationer i området där också skador orsakats på skogen till ett värde av flera hundra tusen kronor.

– Man blir matt att vi aldrig har fått in dem, när vi ville ha in dem. Jag hoppades att någon skulle förbarma sig över det under älgjakten, säger Lennart E Bengtsson, vd för Wapnö.

”Det bästa för djuren är att skjuta dem”, säger Marie Baaz, länsveterinär i Halland. Foto: Casper Sewerin/ SVT

Mer om Länsstyrelsen Hallands kritik och hur Wapnö ställer sig till de förrymda djuren får du i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.