Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den känner du igen kanske?” – Starta klippet för att se kökschefen Cissi Urbanke visa tre sätt att använda tång i matlagningen. Foto: Ella Persson/SVT

Så kan du laga mat med tång – se kockens tre bästa tips

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att etablera algodlingar, som tång, ökar längs Västkusten. Men vad ska vi göra med tången? Här visar kocken Cissi Urbanke tre sätt att använda den i köket.

Starta klippet för att se Cissi Urbanke, kökschef på en restaurang i halländska Fjärås, visa tre sätt att använda tång i matlagningen.

Stora alger kallas ofta för tång.

Länsstyrelserna i Halland och Västra Götaland har märkt ett ökat intresse för algodlingar och hanterar just nu flera nya ansökningar.

Starta klippet nedan för att höra Erika Axelsson, länsfiskekonsulent i Halland, berätta hur framtiden ser ut för algodling längs med Västkusten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra Erika Axelsson, länsfiskekonsulent vid Länsstyrelsen i Halland, berätta om hur framtiden ser ut för algodling längs med kusten. Foto: Ella Persson/SVT

SVT har tidigare besökt tångodlingen utanför Glommens hamn i Falkenberg. Följ med ut och se skörden i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vilken timing”, säger projektledaren Morgan Skarin. Starta klippet för att se när tångskörden tas upp. Foto: Ella Persson/SVT

Vad är vattenbruk?

Vattenbruk är en snabbt växande global livsmedelsgren.

Det är produktionen av alla slags djur och växter i vatten, exempelvis fisk, kräftdjur, ostron och alger. Stora alger kallas ofta för tång.

Produktionen kan även ske i odlingssystem på land.

Källa: Göteborgs universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.